Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

LISTAN: När Tiktok styr över musiken

Natasha Azarmi väljer fem saker i musikvärlden

Varje fredag turas musikredaktionens medarbetare om att dela med sig av åsikter, tips och nyheter.

Den här veckan ser Natasha Azarmi fram emot en kommande tv-serie om två färgstarka rockstjärnor och funderar på hur sociala medier förändrar musikbranschen.

Gayle tog publiken med storm på första upplagan av festivalen Rosendal Garden Party.

1. När Tiktok styr musiken

På Rosendal Garden Party i förra veckan gjorde den brittiska naturkraften Florence + The Machine festivalens klart bästa spelning. Men det var fler som imponerade, inte minst Tiktok-sensationen Gayle. 18-åringen från Texas slog igenom när hennes attitydstinna låt ”ABCDEFU” blev viral på plattformen. Ungdomarna skyndade till scenen för att se henne, jublade och sjöng med högre än de gjort tidigare under festivalen.

Jag blev framför allt förvånad över hur annorlunda Gayles övriga musik låter, den är betydligt mer särpräglad och alternativ än hennes virala poplåt. ”ABCDEFU” låter som att den har skapats av algoritmer med syftet att bli så stor som möjligt.

Nu för tiden är alltså Tiktok den säkraste vägen till ett genombrott. Och inte ens redan etablerade artister kommer undan. Halsey berättade nyligen om hur skivbolaget tjatat om att hen måste skapa ett viralt klipp på appen för att alls få släppa sin nya låt.

Det är alltid roligt med en plattform som introducerar ny musik. Mer skrämmande att den kan styra hur musiken ska låta eller till och med om den ska få släppas.

Thåström och Cave som animerade bästisar i den kommande tv-serien ”Before they were gods”.

2. Bästisarna Thåström och Cave

Nick Cave och Joakim Thåström blir bästa vänner. Åtminstone på den lilla skärmen. Duon, som aldrig har träffats i verkligheten, ska skildras i den kommande animerade tv-serien ”Before they were gods”. I serien är rockstjärnorna två 14-åringar som blir bästa vänner i skolan och söker efter ”sanning, skönhet och vin”.

Regissören Måns Mårlind fick idén i en dröm efter att ha lyssnat på Caves och Thåströms musik oavbrutet i över ett år. ”Before they were gods” är en internationell och engelskspråkig produktion som kommer nästa år och ja, det hela låter för bra för att vara sant.

Julia Garner i serien ”Inventing Anna”. Snart spelar hon Madonna i den kommande filmen om popstjärnans liv.

3. En klockren Madonna

Allt fler artister får sina liv visade på bioduken. Bara i år väntar biografiska filmer om alla från Elvis till ”Weird Al” Yankovic. Det är alltid lika svårt att veta vad man ska förvänta sig. Vissa skildringar blir fantastiska, andra känns mer som parodier.

Men den kommande filmen om Madonna verkar redan väldigt lovande. Bland stora skådespelarnamn har popikonen valt en klockren huvudrollsinnehavare: Julia Garner, som tidigare imponerat i serier som ”Ozark” och ”Inventing Anna”. Hon besitter just den attityd och glamour som krävs för att fånga 80-talets Madonna.

Grace Ives imponerar med sin harmoniska pop.

4. Minimalistiskt storslagen pop

New York-musikern Grace Ives gör elektronisk pop som är lika harmonisk som svängig, och enkel att återvända till gång på gång. Det är sällan som minimalistiska arrangemang låter så här storslagna. Att lyssna känns lika avslappnande som att lägga sig under den första sommarsolen eller förlora sig till rytmerna på dansgolvet. Detta trots att Ives ofta sjunger om sitt eviga sökande efter stabilitet och lycka. Dessutom är senaste albumet ”Janky star” ett av årets absolut snyggaste.

Blondie släpper stor box i augusti.

5. Blondie med extra allt

När det kommer till återutgivningar sparar Blondie inte på krutet. Boxen ”Against the odds: 1974-1982” innehåller remastrade versioner av New York-bandets sex första album. Det är bara början. Här finns bland annat också 48 demoinspelningar, alternativa versioner av låtarna, låt-för-låt-kommentarer av medlemmarna och en drös foton från de aktuella åren.

I ett uttalande säger Debbie Harry: ”När jag lyssnar på de här gamla spåren känns det som att färdas i en tidsmaskin. Hur illa det än var ibland var det också precis lika bra. Ingen ånger. Bara mer musik.”

Sorg är ett vanligt tema i Jojis musik. Men den hörs  tydligare än någonsin när han sjunger om gammal kärlek.

Fem låtar: sorg, eufori och svartsjuka

”GLIMPSE OF US”
Joji
Pianoballaden är något av det starkaste den här japansk-amerikanska artisten har släppt. När Joji sjunger om hur han saknar sin gamla kärlek trots att han har någon ny går uppgivenheten inte att skaka av sig: ”I’m only here passing time in her arms/Hoping I’ll find a glimpse of us”.


”METEORITE”
Anna Of The North feat. Gus Dapperton
Anna Lotterud står återigen på egna ben efter att projektet Anna Of The North verkat som en duo de senaste åren. Det nya materialet låter betydligt mer popinfluerat än tidigare, vilket passar den Oslo-baserade artisten alldeles utmärkt.


”FASCINATION”
Tamino
Den belgiske sångaren har en djup röst som man sent glömmer. Och varje gång han sjunger känns sorgen snudd på för påtaglig. Det kanske låter deppigt, men Tamino gör det så innerligt att man bara vill fortsätta lyssna.

Maggie Rogers har släppt flera lovande smakprov från sitt kommande andra album.

”HIDEOUS”
Oliver Sim
The XX-sångaren har tidigare inte vågat vara öppen om sin hiv-diagnos. Skammen var för stor, något han sjunger om på sin senaste sololåt där han vill bryta stigmat kring sjukdomen. Att ”Hideous” har en fängslande text och melodi gör den så klart ännu starkare.


”WANT WANT”
Maggie Rogers
I de första smakproven från hennes kommande andra album tar Maggie Rogers ut svängarna ordentligt. Både gitarrer och trummor får mycket större plats än på 28-åringens polerade debut. Rogers låter även råare, rockigare och helt enkelt ännu bättre.


LYSSNA PÅ LÅTARNA HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik