Musik

Anna Leone är harmoniskt storslagen

Av: 

Natasha Azarmi

Anna Leone åkte till Kalifornien för att spela in sitt debutalbum.
Anna Leone åkte till Kalifornien för att spela in sitt debutalbum.

MUSIK

ALBUM Anna Leones intima låtar har tagit sig långt utanför tonårsrummet i Stockholm. Debutalbumet är en ärlig historia om att söka sig själv och hitta hem.

Betyg: 4 av 5 plus
Anna Leone
I've felt all these things
Half Awake/AllPoints

POP I intervjuer har Anna Leone sagt att hon inte ser sig själv som en gitarrist, gitarren är bara ett verktyg till att skriva låtar.

Det är intressant när låtarnas grundpelare – bortsett från den varma rösten – är just gitarren. Ett ömsint fingerplockande som ramar in artistens ord om ångest, rädsla och tvivel. Men också hopp och framtidstro.

Anna Leone vann Music Moves Talent Awards 2020 tillsammans med bland annat Girl In Red. Två år tidigare hade ep:n ”Wandered away” redan fått stor uppmärksamhet i bland annat radiokanalen BBC 6Music och Youtubes ”Ones to watch”. I dag är Leone hon signad till ett fransk-brittiskt skivbolag.

Det är en bit ifrån tonårsrummet i Stockholm, där hon började skriva låtar på gymnasiet. Pressreleasen beskriver henne som introvert och ”den tystaste av fem systrar”.

Men det tar hon igen i musiken, som alltid är blottande. Med texter inspirerande av naturen sjunger 26-åringen detaljerat om att hitta hem i sig själv.

I introt står hon framför det blå havet och längtar efter att få passa in någonstans, i ”Wondering” vandrar hon vilsen genom skogen för att i ”In the morning” sträcka händerna mot himlen i en känsla av frihet.

För att sätta ton på sin existentiella ångest åkte Anna Leon till Kalifornien för att spela in låtarna tillsammans med producenten Paul Butler, som tidigare jobbat med bland annat Michael Kiwanuka. Tillsammans har de skapat en ljudbild av stillande pianoslingor, sakrala körer och ömsint sång.

Kanske låter det som vackrast i ”Your light”, en ballad om saknaden efter någon man förlorat: ”I planted flowers/It made me weep” sjunger hon varsamt.

Det är hudlöst, känslosamt och början på något stort.
BÄSTA SPÅR: ”Your light”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett farväl som visar varför Abba var bäst

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Musikrecensioner

Skivrecensioner

Pop