Felix Sandman briljerar på svår scen

avNatasha Azarmi

Foto: Nisse Schmidt
Felix Sandman på turnépremiären i Falun.

KONSERT Felix Sandman har inte de lättaste förutsättningarna.

Men turnépremiären sitter ändå som en smäck.


Felix Sandman
Turnépremiär: Falun Bowling & Krog. Publik: Alldeles för liten. Längd: 45 minuter. Bäst: ”Imprint” och ”Lovisa”. Sämst: Felix Sandman är värd en större scen och publik.


FALUN. För exakt ett år sedan gav sig Felix Sandman ut på en stor turné tillsammans med kompisen och kollegan Benjamin Ingrosso.

Premiären i Norrköping vittnade om två proffs och Sandman visade sig vara en lika skicklig underhållare som hudlös sångare.

När jag i kväll kliver in på spelstället andas stämningen mer fest än konsert. I taket lyser discolampor och vid baren står en dj och mixar friskt bland 00-hits och Spotifys topp 50-lista.

Någon som fyller år har silvriga ballonger med siffran ”18” hängandes runt halsen.

Det finns alltid anledning att vara orolig när livemusiken inte känns som det främsta fokuset. Mer ofta än sällan har artisten svårt att fånga den berusade publiken.

Men trots svåra förutsättningar är Felix Sandman lika imponerande när han får bära showen helt själv.

Det är en ambitiös spelning med bländande ljusshow och en storbildsskärm som börjar i The Chordettes ”Mr Sandman” och går sedan över till färgsprakande grafik och huvudpersonens egna musikvideor.

20-åringen ger som att det vore 10 000 personer i lokalen. Varje gång han vrålar ”Falun, är ni med?” ser han ut att vara redo för en explosion.

Han bär känslorna på utsidan, bryter ofta ut i en spontan dans och rör sig så inlevelsefullt att han får hela publiken med sig. I medryckande låtar som ”Imprint” och ”Miss you like crazy” känns hjärtesorgen så stark att han nästan faller ner på knä.

I ”Lovisa” har han i stället sin publik på helspänn. Gitarrballaden borde inte fungera under omständigheterna i kväll men plötsligt åker telefonerna upp i luften och allsången blir ett faktum.

Jag är fullt övertygad om att Felix Sandmans nästa turnépremiär kommer att ta plats på en betydligt större scen.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM