Julie Bergan

Norska stjärnskottet Julie Bergans oväntade svenska förebild

Berättar om relationen till Sverige, Amy Diamond och jämställdhetskampen

Av: 

Rasmus Karlsson

MUSIK

Norges nya stjärnskott stavas Julie Bergan.

När alla andra inspirerades av världsartister lyssnande hon på en ung svensk förmåga – nämligen Amy Diamond.

– När jag hörde henne tändes det en liten gnista i mig, säger hon.

När hon var 16 år började hon publicera videos på Youtube. Nu är Julie Bergan 25 år och har tagit världen med storm. När Aftonbladet träffar artisten är hon i Stockholm för att göra reklam för sin nya singel.

– Jag är egentligen bara en tjej från Norge som håller på med musik och har gjort det i några år nu. Jag är en väldigt energisk person som älskar att vara på scen där jag dansar, hoppar och springer runt och är extremt noggrann med allt jag gör och jobbar mycket, säger hon.

Hur började din karriär?

– Det var väldigt skumt i Norge att lägga ut något på internet. Men efter det var det folk runtom i Norge inom musikbranschen som hade lyssnat på mina covers och började höra av sig. Via det fick jag börja skriva lite musik och sjunga i studio. Sedan skickade jag runt massor av demos och blev till slut signad.

Julie Bergan.

Oväntade svenska förebilden: ”Svårt för mig att relatera”

Mycket av tiden spenderar Julie Bergan i Sverige. Och relationen är mer än bra.

– Jag älskar Sverige. Jag har vuxit upp med Astrid Lindgren och varit på ”Astrid Lindgrens värld” varje sommar. Jag har också en syster som bor i Stockholm. Sen har jag alltid gillat svensk musik, mycket bra svenska producenter, låtskrivare och artister. För mig som håller på med pop är Sverige verkligen en metropol, säger hon och drar på smilbanden.

Många kanske har Beyoncé eller andra stora världsstjärnor som förebilder. Men Bergan har en svensk tjej som hon har inspirerats av.

– Man behöver ofta förebilder som man kanske kan relatera till. Det var det som hände med mig. Det var Amy Diamond. När jag var tio år och hon var tolv så gav hon ut en platta. Före det hade jag mest lyssnat på Britney Spears och Rihanna, såna artister som var så långt borta, stora popstjärnor. Då var det svårt för mig att relatera till dem, säger hon.

– Så såg jag Amy Diamond som var från Sverige som bara var två år äldre än mig. Då tänkte jag: Det här kan jag också göra.

”Fler kvinnor kan vara starka”

Det bästa Julie vet är att göra musik och det finns ingenting som får henne att må bättre än när hon gör det. Och budskapet är tydligt.

– Vi vet att kvinnor länge har varit förtryckta och i musikbranschen är det en ganska skev fördelning när det både gäller producenter och vilka typer av artister som är på topplistorna. Det är en mycket högre procent som är män. Jag hoppas att jag kan vara med till att inspirera till att fler kvinnor kan vara starka tillsammans och lyfta de här frågorna.

– Kvinnor måste bli tagna på allvar och stå upp för sig själva. Jag har aggressiv musik också. Jag kan många gånger vara tuffare i musiken än i verkligheten. Jag kan nästan inspirera mig själv.

Julie Bergan.

”Då har jag kanske satt ord på deras känslor”

Hon sjunger bland annat om kärlek och trasiga relationer och målet är att hon ska kunna sätta ord på någon annans känslor. Hon har lyckats om någon mår lite bättre efter att ha hört en låt eller om något fan har massor av energi efter en konsert.

– Jag hoppas att jag kan vara med och bidra till sprida positivt budskap och få andra att må bra via mig. Att andra kan må bättre i sig själva och dela med mig av mina personliga historier genom att sjunga och prata om dem. Sedan kan andra relatera till mina texter och då har jag kanske satt ord på deras känslor, säger hon.

Julie Bergan har gjort låtar som ”Arigato”, ”Kiss somebody” och ”Guilt trip”. Hon har även arbetat med världsstjärnor som Alan Walker, 22 och svenska Benjamin Ingrosso, 22.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk till att jag får göra de här sakerna. Det är fint nät artister går ihop och gör de saker man älskar tillsammans. Det är stort och inspirerande att arbeta med såna personer, säger hon.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Julie Bergan

Amy Deasismont (f d Diamond)

Norge