Mona Masrours intima r’n’b är sällsynt egen

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
21-åriga Mona Masrour har hyllats av bland andra Sabina Ddumba.
Foto: Jesper Smeding
21-åriga Mona Masrour har hyllats av bland andra Sabina Ddumba.

ALBUM På sitt originella debutalbum skapar Mona Masrour en fängslande blandning av len sång, mjuka basgångar och personliga historier.


Mona Masrour
Scener
Nisj


R’N’B Det är sällsynt för en artist att debutera och direkt landa i framkanten av sin genre.

21-åriga Mona Masrour från Solna är alldeles egen. De närmaste influenserna till hennes smäktande r’n’b är internationella namn som SZA och Jhené Aiko. På hemmaplan har hon redan hyllats av bland andra Imenella och Sabina Ddumba.

Masrour började på sitt debutalbum redan som 17-åring och samarbetet med producenten Nisj (Erik Lundin, Silvana Imam) har fått hitta hem i fyra års tid. Tillsammans har de jobbat fram en känsla av intimitet och närvaro som binder samman hela albumet. Mjuka basgångar gifter sig med Masrours lena röst och hon nästan viskar fram texterna med närhet, attityd och humor.

Låtarna handlar ofta om komplicerade relationer och passar utmärkt som ett soundtrack till 20-årsåldern. Här finns också flera samarbeten med några av Sveriges mest lovande rappare. I ”Easy” får Masrour och L1na nog av hur killar beter sig. Den sårbara duetten ”Fånga mig en gång till” med Mazzo är ett samtal mellan två personer som inte riktigt vågar vara ett par.

Men huvudpersonen blir som mest gripande när hon hyllar sin mamma. En av albumets finaste egenskaper är hur Mona Masrour med hjälp av små dialoger och röstmeddelanden berättar en historia mellan själva låtarna.

I pulserande ”Mammas dotter” sjunger hon lovord som ”hoppas jag blir hälften av den du är” innan hon avslutar med en hälsning från mamman: ”Jag har hört att du är klart med din skiva. Jag är jättestolt för dig, gumman”.

Sådana stunder gör ”Scener” till ett ovanligt originellt debutalbum.
BÄSTA SPÅR: ”Mammas dotter”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE