Stjärnornas tragiska öde – här är 27 Club

MUSIK

Det är en klubb med medlemmar som aldrig träffas. Det är en klubb som helst inte skulle finnas, men som ändå bara blir större och större.

27 Club samlar några av musikhistoriens allra största ­begåvningar. Så länge de levde skapade de textrader vi aldrig glömmer, låtar som fastnat för alltid och album som påverkat ­generationer.

Men de levde inte länge. Alla dog när de fyllt 27.

FAKTA

Vad är 27 Club?

Inom loppet av exakt två år dog Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison – fyra av musikhistoriens största begåvningar – och alla var 27 år när de dog. Detta gav upphov till den högst informellt skapade 27 Club. De fyra har sedan fått sällskap av Nirvanas frontman Kurt Cobain som när han hittades död 1994 också var 27 år.

Eftersom klubben varken har några stadgar eller något formellt medlemsregister räknas fler eller färre medlemmar in beroende på vem man frågar. Vissa räknar bara in de fyra första, medan andra också räknar in bluesvirtuosen Robert Johnson (1911–1938) och/eller sångerskan Amy Winehouse som gick bort 2011. Vad som däremot står helt klart är att historien är full av mer eller mindre kända musiker som gick bort alldeles för tidigt. När de bara var 27 år gamla.


Många svär på att han fortfarande lever

Foto: AP
The Doors med Jim Morrison i spetsen.

Jim Morrison (1943–1971)

The Doors frontfigur Jim Morrison stack onekligen ut. Han levde ett hårt liv, blandade sköna texter med tungt drogmissbruk, sexuell utstrålning med frosseri i alkohol och poesiuppläsningar med en fängelsedom för förargelseväckande beteende. Lägg till en evergreen som Light my fire och en hel radda mystiska omständigheter kring hans död och det är inte konstigt att han uppnått en status som ikon och än i dag pryder allt från t-shirts till affischer och målningar.


1965 grundade Jim Morrison The Doors tillsammans med tre andra musiker, och framgångarna lät inte vänta på sig. Året därpå blev de signade av Elektra Records och ytterligare ett år senare slog låten Light my fire ner som en bomb – med ett av historiens mest kända intron och med en av historiens mest kända textradar, ”come on, baby, light my fire.” Debutplattan innehöll
i övrigt även blivande monsterhiten Break on through (to the other side). Totalt hann gruppen släppa sex fullängdsalbum innan Jim Morrison gick bort 1971.


Foto: AP
En av rochistoriens mest besökta gravar är onekligen Jim Morrisons på kyrkogården Pere Lachaise i Paris.

Endast Elvis Presley kan konkurrera med Jim Morrison i kategorin spekulationer-om-hur-han-dog-eller-om-han-i-själva-verket-fortfarande-
lever. Enligt officiella källor dödförklarades han av en läkare i Paris, efter att ha påträffats livlös i ett badkar i en lägenhet. Dödsorsaken var en hjärt­attack till följd av droger, men eftersom inget brott misstänktes gjordes ingen obduktion. Genom åren har flera olika teorier lagts fram kring vad som egentligen hände. Hans vänner i Paris hävdade att dog av kombinationen astmamedicin och alkohol, sångerskan Marianne Faithfull ”avslöjade” så sent som 2014 för Mojo Magazine att hennes dåvarande pojkvän tillika knarklangare hade försett Morrison med extrastarkt heroin och minst fem vittnen svär på att Morrison fortfarande lever. Att han bara
fejkade sin död. Enligt en fotograf lever rockikonen som hemlös i Los Angeles. Under namnet ”Richard”.


Lämnade ett brev efter sig

Foto: AP
En elektriker hittade  Kurt Cobains kropp innanför ytterdörren till hans hus i Seattle.Fans lägger fortfarande blommor i närheten.

Kurt Cobain (1967–1994)

Efter Kurt Cobains gitarrintro exploderar låten av Krist Novoselics bas och Dave Grohls våldsamma hamrande på trummorna. ”With the lights out, it’s less dangerous. Here we are now, entertain us. I feel stupid and contagious”. Smells like teen spirit från albumet Nevermind blev odödlig så fort den släpptes 1991 och den amerikanska rockgruppen Nirvana tog världen med storm. Grungen var på allas läppar, ungdomar klädde sig i t-shirt över lång­ärmad t-shirt och allt vad Kurt Cobain gjorde blev till rubriker. Han var bandets självklara frontman och skrev och komponerade nästan alla låtar på egen hand. Han var dessutom ihop med skandalomsusade rockstjärnan Courtney Love som han senare gifte sig och fick barn med. Parets vilda festande med sprit, narkotika och överdoser blev snart lika omskrivet som musiken.


Efter det monumentala genombrottet släppte Nirvana ytterligare ett album, In Utero (1993), men Kurt Cobain trivdes inte i rampljuset. Sedan unga år hade han lidit av både mag­besvär och depressioner och i takt med att trycket på honom –  rån fans, media och musikindustrin – ökade självmedicinerade han allt mer. Efter vad som blev Nirvanas sista spelning, i München den 1 mars 1994, flög han till Rom för medicinsk behandling, men tog en överdos rohypnol på hotellrummet. Tillsammans med några vänner tvingade Courtney Love in honom på avgiftning i Los Angeles. Där stannade han bara några dagar innan han rymde och tog ett flyg till hemstaden Seattle. Enligt vittnesuppgifter syntes han till på flera platser runt om i Seattle i början av april, men sedan försvann han.

Den 8 april 1994 går en elektriker in i Kurt Cobains hus på Lake Washington Boulevard för att sätta in ett hemlarm. Innanför ytterdörren ser elektrikern att det sitter någon på golvet intill väggen. Det ser ut som att personen sover, men med torkat blod på kinden under ena örat. Det är först när elektrikern tar ytterligare några steg in och ser pipan från ett hagelgevär som han börjar förstå att personen är död.


Obduktionen efter självmordet visade att Kurt Cobain hade stora mängder heroin i blodet när han dog. Han efterlämnade också ett brev där han skrev att han inte längre kände någon lust till musiken. Sannolikt hade han dött redan den 5 april.

Nyheten om Kurt Cobains död slog ner som en bomb. Mängder med teorier om hans död började cirkulera. Han påstods ha tagit livet av sig för att undvika en skilsmässa från Courtney Love, att det inte var ett självmord, att Courtney Love låg bakom mordet och att han hade skjutit sig av misstag. Men polisen slog fast att det handlade om självmord.

Hans kropp kremerades och askan ströddes ut i en flod. Kurt Cobain blev 27 år. Hans mamma Wendy konstaterade att sonen därmed följde Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones och Jim Morrisons öde.

– Now he’s gone and joined that stupid club. I told him not to. (ungefär: Nu har han gått med i den där dumma klubben. Jag sa till honom att inte göra det.)


Alkohol och tabletter – en dödlig kombo

Jimi Hendrix (1942–1970)

Hans karriär blev kort, men Jimi Hendrix räknas som en av världens främsta gitarrister. Enligt tidningen Rolling Stones ranking är han nummer ett genom alla tider. Hans sound var unikt, hans teknik snarast oöverträffad.

Jimi Hendrix föddes och växte upp i USA, men spelade också i Europa flera gånger sedan han ­upptäckts av en engelsk manager. På vis kom han också till Sverige där han uppträdde flera gånger, bland ­annat på Liseberg i Göteborg och på Gröna Lund i Stockholm. I början av 1969 resulterade en spelning i Stockholm i en kärleksnatt med svenska Eva Sundqvist och – nio månader senare – sonen ­James Hendrix. Karriärens höjdpunkt torde dock
ha varit spelningarna på Monterey Pop festival 1967 och Woodstock 1969.


Foto: AFTONBLADET
Jimi Hendrix, världens genom tiderna mest vänsterhänta ­gitarrist. En del av hans sound kan förklaras av att han vände på en högerhänt gitarr.

Men liksom de övriga medlemmarna i 27 Club brottades Jimi Hendrix med tunga drogproblem. När han hittades död, i London den 18 september 1970, var han tillsammans med Monika Dannemann. Paret hade delat på en flaska vin till ­mid­dagen kvällen före, pratat hela natten och sedan gått och lagt sig. När Dannemann vaknade var Jimi Hendrix vid liv, men medvetslös. Hon kallade på ­läkare, men när hjälpen kom fram var gitarrikonen redan död. Obduktionen visade att han hade kvävts av sina egna spyor. Att han inte vaknade av ­kräk­- ningarna kan ha berott på att han hade proppat
i sig sömntabletter, 20 gånger fler än rekommen­derat.


Hittades död på ett hotell i Hollywood

Janis Joplin (1943–1970)

Drygt två veckor efter Jimi Hendrix bortgång försvann ytterligare en stjärna. Janis Joplin, som liksom Hendrix spelade på både Monterey- och Woodstock­festivalerna, var en sångerska vars röst ­världen varken före eller efter har hört. Hennes lika gälla som hesa och vackra stämma har gjort låtar som Piece of my heart, Me and Bobby McGee och ­Mercedes Benz odödliga.


Foto: AP
Janis Joplins röst ­lämnade ingen ­oberörd.

Janis Joplin utmärkte sig som rebell ­redan under ungdomsåren hemma i ­Texas. Med en barfotastil som hämtad ur den senare hippierörelsen passade hon inte in och när hon flyttade 1963 konstaterade hon att hennes huvud redan var någon annanstans. Hon hamnade i San Francisco där hon började spela in låtar. Men hon började också använda droger. Massor av droger – amfetamin, heroin och allt hon kom över, plus alkohol, gärna whiskylikören Southern Comfort. Hennes vänner – Joplin beskrev några år senare sin situation i San Francisco som ”jag hade inte många vänner och jag gillade inte de vänner jag hade” – oroades över hennes vilda leverne och mer eller mindre tvingade henne tillbaka till Texas. Och flytten fick effekt. Ett tag. Janis Joplin slutade med drogerna, hon fortsatte spela in musik, men började också plugga antropologi på universitetet i Austin. Hon blev också sångerska i bandet Big Brother and the Holding Company som turnerade i södra och västra USA. Tillsammans flyttade bandmedlemmarna till ett kollektiv i ­Lagunitas, Kalifornien, 1966.


I slutet av 1968 bröt hon upp från bandet och inledde sin solokarriär. Dessvärre hade hon vid det laget också fallit tillbaka djupt ner i drogträsket. Hon lyckades trots allt fortsätta som artist, men bara till den 4 oktober 1970. Då hittades hon död på ett hotellrum i Hollywood efter en överdos heroin.

Noterbart är att ett par av hennes allra största hits, Me and Bobby McGee och Mercedes Benz, nådde lyssnarna först fyra månader efter hennes död. ν


Tvingades ut ur The Rolling Stones

Brian Jones (1942–1969)

Tillsammans med Mick Jagger och Keith Richards grundade gitarristen Brian Jones ett av världens genom ­tiderna största rockband, the Rolling Stones, 1962. Under de därpå följande åren minskade hans inflytande i bandet, men att han var betydelsefull i början råder det inga tvivel om. I alla fall inte enligt originalbasisten Bill Wyman.

– Han valde bandmedlemmarna och han namngav bandet. Han valde vilken musik vi skulle spela och han fixade spelningar... Han var väldigt inflytelserik, väldigt viktig, och sedan förlorade han allt sakta men säkert, sa Wyman i en intervju 2002.


Foto: AP
Brian Jones missbruk blev ohållbart för bandet.

Ett omfattande drogmissbruk och ständiga bråk med duon Jagger&Richards sägs ligga bakom Brian Jones tillbakagång – och fall. Till slut blev situationen ohållbar och 1969, efter ett dussintal skivor och ett oändligt antal spelningar, tvingade de övriga bandmedlemmarna Brian Jones att lämna bandet. Och en månad senare – på morgonen den 3 juli 1969 – var han borta för alltid.

Han hittades drunknad, på botten av en swimmingpool. Hans dåvarande flickvän, svenskan Anna Wohlin, ­hävdade senare att han fortfarande andades när han drogs upp ur poolen, men när läkarna kom till platsen för­klarades han död. Obduktionen visade på förstorade organ, sannolikt på grund av ett lång­varigt missbruk, men hur och varför han hamnade på botten är oklart. ­Wohlin menade att Brian Jones mördades av en byggarbetare, men den ­officiella versionen stavas olycks­händelse.


Fler tänkbara medlemmar i 27 Club

Mia Zapata.

Mia Zapata (1965–1993). Sångerska i amerikanska punk- och hardcorebandet The Gits. Zapata mördades på väg hem från krogen en sommarnatt 1993.

Foto: WIKIPEDIA
Robert Johnsons spelstil inspirerar än i dag.

Robert Johnson (1911–1938). En gudabenådad bluesmusiker som enligt legenden sålde sin själ till djävulen för att bli en mästare på gitarr. Det mesta om hans liv och död är oklart, förutom att han avled som 27-åring, möjligen giftmördad av äkta maken till en kvinna Johnson flirtat med. Oavsett efterlämnade Johnson en hyllad skatt om ett 30-tal inspelade låtar.

Foto: Arkiv
Ingen vet vad som hände med sångaren i Manic Street Preachers.

Richey James Edwards (1967–1995/2008). Edwards började som roddare och chaufför åt det walesiska rockbandet Manic Street Preachers och blev 1989 medlem i bandet, trots att han i princip var omusikalisk. Han hade tidigt uppvisat psykiska problem och bland annat ristat in ”4Real” med ett rakblad på underarmen sedan en journalist frågat honom om han och bandet var riktigt seriösa musiker. Tidigt på morgonen den första februari 1995 checkade Edwards ut från sitt hotell i London – och sedan dess är han försvunnen. Hans bil hittades några dagar senare vid en bro över floden Severn och det spekulerades genast i att han hade begått självmord. Edwards var 27 år när han försvann, men dödförklarades inte förrän 2008, en månad innan han skulle fylla 41 år.

Amy Winehouse ­karriär blev alldeles för kort.

Amy Winehouse (1983–2011).  Efter hyllade debut­albumet Frank (2003) släppte Amy Winehouse Back to black (2006), men sedan kom det inget mer. Sångerskan dog av alkoholförgiftning den 23 juli 2011. Enligt uppgift hade hon då över fyra promille alkohol i blodet. Trots att karriären blev så kort hann hon kamma hem massor av Grammys och andra priser och i dag hyllas hon av de största artisterna genom tiderna för sin unika röst. Ingen glömmer låten Rehab. No, no, no.

Källa: Wikipedia, Rolling Stone magazine, Aftonbladet, Nationalencyklopedin m fl.