Musikerupprop mot ny Spotify-teknik

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2021-05-05

Tom Morello, gitarrist i bland annat Rage against the machine, är en av de musiker som skrivit under uppropet mot Spotify. Arkivbild.

Över 180 artister och organisationer, däribland Amnesty, uppmanar i ett brev Spotify att lova att aldrig använda en musikteknik som företaget nyligen fått patent på.

Bakgrunden är att Spotify för tre år sedan ansökte om patent för en teknik som via ljudigenkänning kan föreslå musik för den som lyssnar. Ett tänkbart exempel skulle vara att Spotify hör att den som lyssnar är ledsen och föreslår melankolisk musik.

Patentet gick igenom i januari, trots kritik längs vägen. Nu går en lång rad artister och organisationer alltså ut och vill få Spotify att avsäga sig all framtida användning av tekniken.

Enligt brevskrivarna är tekniken potentiellt kränkande, rasistisk och diskriminerande mot bland annat icke-binära och transpersoner. Frågor ställs också kring hur ljudövervakningen skulle fungera säkerhets- och integritetsmässigt.

"Musik bör vara gjord för mänsklig kontakt, inte för att gynna vinstmaximerande algoritmer", skrivs det i brevet.

I en kommentar till organisationen Access Now, en av brevskrivarna, svarar Spotify:

"Spotify har aldrig tillämpat tekniken som beskrivs i patentet och vi har heller inga planer på att göra det. Våra utvecklingsteam jobbar konstant med att föreställa sig och utveckla ny teknik i vår pågående innovationsprocess. Ibland blir de innovationerna implementerade i våra produkter och ibland inte."

Brevskrivarna vill trots det ha ett offentligt löfte från Spotify om att "aldrig använda, licensiera, sälja eller tjäna pengar på rekommendationstekniken."

TT har sökt Spotify för en kommentar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln