– Spelade ingen roll om jag dog

avTorbjörn Ek

MUSIK

Robbie Williams om
återföreningen, drogerna
och att be om förlåtelse.

LONDON. Pengarna har en självklar del i hans återförening med Take That.

Men först var Robbie Williams tvungen att be bandmedlemmarna om ursäkt.

Exklusivt för Nöjesbladet berättar han om sina depressioner, drogerna och perioden i helskägg då han ­jagade ufo:n.

– Jag brydde mig inte om jag levde eller var död, säger han.

Första tecknet kom när han ­spelade in duetten ”Shame” med Gary Barlow till sitt samlingsalbum. Så i juli berättade Robbie Williams, 36, att han skulle återförenas med Take That för en ny platta. Och i veckan meddelade han under en presskonferens att samtliga fem originalmedlemmar beger sig ut på turné tillsammans.

Nöjesbladets Torbjörn Ek fick som enda svensk journalist träffa Robbie Williams och ställa den självklara frågan: Varför?

Sedan Robbie Williams hoppade av Take That 1995 med orden att ”det var som att skrivas ut från ett mentalsjukhus” har han släppt åtta studio­album, en liveskiva, två greatest hits-samlingar och 38 singlar. Gruppen höll bara ett år efter ­Robbies avhopp men efter att solo­försöken misslyckats för resten av medlemmarna återförenades ­Take That som en kvartett 2005 och har släppt två album.

”Tjäna pengar”

– Varför inte? är Robbies omedelbara svar.

– Vi har kunnat samverka och gjort ett jättebra album och vi kommer också kunna jobba tillsammans för en jättebra turné, fortsätter han och erkänner också utan omsvep:

– Vi kommer att tjäna en del pengar, det är en anledning. Men huvudanledningen som löper genom allting är förlåtelse och försoning. Den stora anledningen för mig är att större delen av mitt psyke behövde fixas och det gick bara genom att göra det här, berättar han.

Först behövde han be gruppen om ursäkt. Framför allt Gary Barlow som skrev merparten av Take Thats låtar på 1990-talet och som Robbie rök ihop med över sitt eskalerande drogmissbruk och missnöje med gruppens musikval.

– De kom hem till mitt hus i Los Angeles när de var i stan för att mixa sitt senaste album. Jag hade en del som jag behövde lufta med Gaz, han hade vissa saker han behövde ta med mig. Den stora överraskningen, för mig och Gary, eller för mig i alla fall, var hur mogna vi faktiskt blivit, hur vi vuxit upp och kan se förbi vilka vi brukade vara. Det var en otroligt befriande erfarenhet.

Ville sluta efter rehab

Jason Orange berättar för Nöjesbladet hur han alltid hoppades på att Robbie skulle komma tillbaka till Take That. Men för Robbie var det inte lika självklart. En kollaps 2007 fick honom att vilja sluta med musiken helt och hållet.

– Ska jag vara ärlig mot dig så var jag inte säker på att jag skulle göra någonting alls. När Rudebox kom ut och turnén jag var på hade avslutats så var jag så trasig mentalt, spirituellt, fysiskt, med rehab och allting. Jag ville inte ha nånting att göra med branschen över huvud taget. Precis innan rehab ville jag släppa tre album och göra allt bra för mig själv. Direkt efter rehab visste jag inte om jag någonsin ville ha någonting att göra med showbusiness igen.

”Armen domnad av droger”

Det var då det dök upp bilder på dig i tidningarna med helskägg, du hade gått upp 15 kilo och jagade ufon. Folk var oroliga, var du någonsin orolig för dig själv?

– Jag vet inte. När min vänstra arm blev stum för att jag tog för mycket droger och jag trodde att jag skulle dö då var jag orolig. Eller nej inte ens då, då hade det gått så långt att jag inte brydde mig om jag levde eller var död. Så jag tänkte inte på det vid den tiden.

Återförenas med Take That:

Take That 1993

Take That bildades 1990 och består av medlemmarna Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen och Robbie Williams. Under första hälften av 1990-talet var pojkbandet stora flickfavoriter och sålde över 25 miljoner skivor.

1995 hoppade Robbie Willams av gruppen efter interna stridigheter. Många konflikter handlade om Robbie Williams drogmissbruk och ovana att missa repetitioner. Inför bandets världsturné 1995 konfronterades han av de andra bandmedlemmarna som sa att de ville göra turnén utan honom.

Take That fortsatte som en fyrmannagrupp, men splittrades i början av 1996. Tio år senare, 2006, återförenas de fyra medlemmarna. I juli i år meddelar även Robbie Williams att han gör comeback.

Take That 2010