Rent nöje med allvar

Alkoholism, båtflyktingar, skilsmässor, död. Tommy Körberg ­bevisar att allvar är den bästa underhållningen.

Vi måste prata om julkonserter och julshower.

Det är den ultimata prövningen för en rockjournalist, oavsett ålder. Ens ­musiksmak utsätts ofta för ett napalmregn av dålig smak, tveksamma upptåg och psalmer som man tröttnade på i luciatågen under lågstadiet.

Höjer nivån

Jag har antagligen bevakat alldeles för många ­julshower genom åren. Genren är popvärldens motsvarighet till ­Dantes version av helvetet.

Ärren efter att exempelvis ha fått se och uppleva ­diverse artister kända från Melodifestivalen spexa sig igenom några ”väl” valda covers på Guns N’ Roses och Bon Jovi läker aldrig.

Mina öron går fortfarande i terapi. Nu ska ingen ­göra misstaget att koppla ihop Tommy Körbergs genomtänkta julkonsert med ­bjällerklang och kändisar i tomteluvor. I nästan tre timmar höjer han nivån för genren med flera meter.

Julkonserter behöver ­inte innehålla en enda nissetrudelutt. Däremot fungerar det alldeles utmärkt att sjunga om självmord.

Mörk sida av julbordet

Körberg förklarar sin ambition i början genom att citera Leonard Cohen: ”Allvar är ett nöje som vi måste unna oss”.

Julen är ofta en högtid där dåliga relationer blir sämre. Familjer spricker av alkohol. Ensamheten blir tydligare och värre. Med hjälp av text och musik av bland andra Peter LeMarc, Tomas Andersson Wij och Dolly Parton sjunger och berättar Körberg om den mörka sidan av julbordet.

Tolvmannaorkestern ­låter passande nog som om de kompar Van Morrison på albumet ”Poetic champions compose”. Man kan höra hur stearinet droppar i arrangemangen. Soul, ­gospel och gumbostök från New Orleans får stor plats bredvid musikal- och schlagermelodierna.

Här spelar Tommy

28/11 Göteborg,

29/11 Karlstad,

2/12 Uppsala,

5/12 Linköping,

6/12 Norrköping,

7/12 Stockholm,

10/12 Luleå,

11/12 Umeå,

12/12 Bollnäs,

13/12 Gävle,

16/12 Borås,

17/12 Kalmar,

18/12 Växjö,

19/12 Malmö.

Publisert:

LÄS VIDARE