Sylvasst, tryggt och mustigt

Av: Joacim Forsén

Publicerad:

Så många får Kendrick Lamars konsert i Malmö

1 av 4 | Foto: Ludvig holtenäs/Rockfoto
Glöder Kendrick Lamar hittar en glöd i mellansnacket och liveaggressivitet under konserten.

MALMÖ. Det är möjligen två personer längst fram. Möjligen hade det också räckt.

Men med 850 övertända fans på KB suddar Kendrick Lamar ut gränsen mellan scen och publikhav fullständigt.

På några få år har Kendrick Lamar klivit upp ur mixtape-källaren, albumdebuterat med koncept­skivan ”Section.80” och följt upp den med ett album som förra året nådde en publik som inte nödvändigtvis har hela hiphophistorien i kroppen.

”Good kid, M.A.A.D ­city” blev ett av förra årets mest hyllade släpp och närmar sig, berättar Lamar från scenen, just nu platina.

Inga visuella luftslott

En imponerande resa. Framför allt som Compton-rapparen inte har kompromissat ett uns längs vägen. Det är en vacker målmedvetenhet som också lyser upp hela KB i kväll. Lamar bygger inga visuella luftslott.

Uppbackad av dj:n Derek ”Mixed By Ali” Ali lutar han sig i konsertens första 20 ­minuter i stället mot sin briljanta berättarteknik och släpigt äldre material som ”Hol’ up”, ”Westside right on ­time” och ”A.D.H.D”. Sylvasst, tryggt och avslappnat. Första Sverigebesöket kan knappast ha bättre förutsättningar. Klubben är sprängfull, men också lika fokuserad som Lamar. Publiken är en bubblande allsångsradio som Kendrick bara genom att rikta micken kan stänga av och på precis när och hur han vill.

Men det är när 25-åringen växlar läge till ­senaste albumet det verkligen händer. ”Money trees” låter mustigare, ”Swimming pools (Drank)” är överpumpat fet och Lamar hittar både liveaggressivitet och ny glöd i mellansnacket.

Vill ha mer

60 minuter senare är det täta setet över. Och precis som med ”Good kid, M.A.A.D city” vill man bara sparka igång skiten igen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN