Ingen knäcker Wilmer inför en hemmapublik

Publicerad:
Uppdaterad:
EXPLOSIVA Nisse och Jalle ger järnet på scen. Det är som att se Springsteen i New Jersey.
Foto: ANDRÉ DE LOISTED
EXPLOSIVA Nisse och Jalle ger järnet på scen. Det är som att se Springsteen i New Jersey.

MUSIK

Givetvis spelar miljön in.

Givetvis är det här man ska se Wilmer X:

På hemmaplan och inför en kunnig och entusiastisk publik som kan varenda textrad, oavsett om det handlar om senaste singeln "Vi som blommar sent" eller ett äldre örhänge som "Blå vägen hem".

Upplevelsen kan jämföras med att titta på Bruce Springsteen i New Jersey eller, inbillar jag mig, den suveräna rapparen 50 Cent i New York.

Det existerar inget motstånd. Wilmer X har redan vunnit innan de går upp på scen. Gruppen kan lämna kvar nervositeten i logen och spela hur ledigt och avslappnat de vill.

En laddad rockshow

Men det är inte det enda skälet till att veteranerna levererar en laddad och explosiv rockshow, där den eviga favoriten "Slaget om en flickas hjärta" träffar allra hårdast.

Bandet har genom åren utvecklat en förmåga att kunna uppträda med en pondus och ett tryck som bara artister med en rutin som mäts i decennier klarar av att generera - samtidigt som de hela tiden berikar sin klassiska rock "n" roll med en vitalitet som aldrig verkar vilja lämna tonåren.

Tacka Nisse, Håkan

Dessutom är det få som har översatt sina amerikanska influenser till något personligt, eget och svenskt lika framgångsrikt och konsekvent som Wilmer X.

Ur den synvinkeln har yngre förmågor som Håkan Hellström och Florence Valentin - två namn som också gräver där de står - mer att tacka Nisse Hellberg för än vad de själva kanske tror.

Wilmer X

Markus Larsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN