Skivrecensioner

Troye Sivan del av en skön ny popvärld

Av: 

Per Magnusson

Troye Sivan, fotograferad av den franske modedesignern Hedi Slimane.
Troye Sivan, fotograferad av den franske modedesignern Hedi Slimane.

MUSIK

ALBUM Det är en fantastisk tid för popmusiken. Kanske den bästa någonsin.

Troye Sivan, 23, är en produkt av den.

Betyg: 4 av 5 plus
Troye Sivan
Bloom
EMI/Universal


POP Ariana Grande släppte precis ”Sweetener”. Ett album producerat av bland andra Pharrell Williams, Ilya och Max Martin.

Nej, ”Sweetener” kommer inte att förändra musiken på samma sätt som ett album med, säg, Kanye West har potential att göra.

Det är helt enkelt bara ett exemplariskt popalbum. Men det är inte så bara.

Precis lagom överraskande, fullt av otippade låtstrukturer, hintar av crooner-r'n'b, doo-wop, gospel och rap. Grande har varit med och skrivit 10 av 15 låtar och till slut hittat hem som artist.

Historien har inte skämt bort oss med gedigna fullängdsverk signerade världens största artister. För hur kul var ett album med, säg, Britney Spears, kring millenniumskiften?

På 10-talet har artister som Taylor Swift, Justin Bieber och Rihanna tagit det moderna popalbumet till nästa nivå. Det duger inte längre med ett vackert ansikte, tre hits och en handfull fillers. Personlighet, kreativitet och nytänkande krävs.

Det är förutsättningarna som nya artister föds in i och har att förhålla sig till. Den australienske ynglingen Troye Sivan, till exempel.

23-åringen är ett skolboksexempel på modern popstjärna. En skicklig låtskrivare, karaktäristisk sångare och med en skarp blick för helhet och estetik. Med ”My my my” har han redan en av årets mest smittsamma refränger på sitt samvete. Och på andra albumet gästas han som av en händelse av Ariana Grande.

Troye Sivan kastar sig självsäkert mellan självutlämnande sexuella bekännelser – till skillnad från äldre kolleger som Elton John och George Michael behöver Sivan tack och lov inte dölja det faktum att han är gay – ljuva folkballader med Daft Punk-sång och plommonsöt pop. Musiken är osvikligt placerad i åren efter 20. Kärlekens första famlande tag och kyssar som smakar Lucky Strikes.

”Bloom” är intelligent, sensibel och djärv. Till bredden fylld av fantastiska, romantiska popmelodier. Jag skulle bara önska att Sivan vågade ännu lite mer. Ruskade sig fri från de sista kalkylerande låtskrivarknepen och löpte linan ut i de där små uppenbara Frank Ocean-försöken.

I en intervju med brittiska NME beskriver Troye Sivan ”Bloom” som ”sitt livs album”.

Jag tror honom inte.

Jag hör ännu större potential än vad som ryms i de tio redan så tjusiga spåren. Kanske måste hans hjärta bara jubla och brista några gånger till.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Troye Sivan

Ariana Grande

Pop

Musik

Max Martin