”Svårt att finna musikaliska brister”

Så bra var bandets krogshowspremiär

Reporter: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Bo Kaspers Orkesters krogshow hade premiär på Rondo i Göteborg.
Foto: CARL THORBORG
Bo Kaspers Orkesters krogshow hade premiär på Rondo i Göteborg.

GÖTEBORG.

Premiären av Bo Kaspers Orkesters krogshow på Rondo i Göteborg är precis lika inbjudande som kvartetten själva.

Bo Sundströms ikoniska hatt intar scenen långt innan sångaren själv. När den hänger där på mikrofonstativet sätter den tonen för kvällen. Ikväll ska vi få närma oss hjärtat av Bo Kaspers Orkester.

”Det tog oss dryga 25 år att hamna här” står det i programhäftet för bandets krogshow. Under karriären har kvartetten hunnit kliva upp på alla möjliga typer av scener i Sveriges alla hörn. På många sätt är en krogshow den enda naturliga riktningen för ett band som redan gjort allt.

Och premiärkväll till trots — för Sundström och hans kompanjoner är det som att de aldrig stått på en annan scen.

Bo Sundströms röst är klar, distinkt. Faktum är att det vore svårt att finna musikaliska brister ikväll. Från Fredrik Dahls bejublade trumsolo till Michael Malmgrens rytmiska bas och Mats Schuberts behagligt klingande klaviatur.
Bandet blandar flitigt från sina elva studioalbum och utelämnar aldrig några guldkorn. De hoppar från 2010 till 1993 för att sedan landa i 2015. Ikväll får vi ta del av deras bästa stunder under 25 år som band.

”Vi är inget politiskt band”

Bo Kaspers Orkester är sällan lika eminenta showmän som musiker. När de levererar publikfriande mellansnack och ”Let’s dance”-anekdoter snuddar de vid gränsen till något klichéartat. Men ibland funkar det. Sundström väcker skratt genom att poängtera hur tråkigt det hade varit att stå på scen ensam, som ”Håkan Hellström på Ullevi”. ”Då finns det ingen att skylla dåliga recensioner på”, skrattar han.

Eller när han säger ”Vi är inget politiskt band men vi har en politisk uppfattning och vi tycker det är bäst när alla kan vara med”, för att sedan gå över till hitlåten och höjdpunkten ”I samma bil”.
”Det är dags för en miniturné”, säger Sundström och bandet rör sig genom salen, från bord till bord. ”Jag älskar när allt ljus är på mig, men ikväll är allt ljus på oss”, utbrister sångaren innan han byter till sin finaste kavaj och börjar sjunga på låten med samma namn. ”Allt ljus på oss” är allt som Bo Kaspers Orkester är; nära, inbjudande och innerligt.

Publicerad: