Myra Granberg rör sig mellan ytligt och sårbart

Myra Granbergs debutalbum är ojämnt men gripande i stunder.
Myra Granbergs debutalbum är ojämnt men gripande i stunder.

ALBUM Trots att Myra Granberg sjunger om personliga ämnen känns hennes välproducerade pop förvånansvärt anonym.

Men det finns stunder på debutalbumet när hon träffar helt rätt.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Myra Granberg
Andra sidan är ni klara
Sony

POP Myra Granbergs genombrottssingel ”Tills mitt hjärta går under” handlade om villkorslöst stark kärlek. Men hennes finaste låt kom efter det. ”Då kan dom inte ta oss” var en hyllning till lillasystern som tacklade både mobbning och pressen av sociala medier.

Det var på många sätt bekant och stilsäker pop på svenska, men hon berörde med sitt personliga vemod.

Sedan dess har musiken blivit mer påkostad, tydligt skapad för allsång och dansgolv. Debutalbumet handlar främst om ung kärlek, självkärlek och ångest. 27-åringen från Nybro har valt sina ämnen med omsorg. Kärleksskildringarna är träffsäkra och kommer att hitta hem hos hela Tiktok-generationen.

Men det skaver när hon sjunger om psykisk ohälsa. Ett ämne som ångest är givetvis högst personligt, men när Granberg ger tips som ”när du mår dåligt, bara var din egen kompis” känns det hela både anonymt och ytligt.

Dessutom tenderar texterna att romantisera ett allvarligt tema. Rader som ”Så if I lose my mind och vill hoppa från balkongen/Kommer du fånga mig då?” är rentav problematiska. Det blir knappast bättre när hon i nästa sekund föreslår att ”dra nånstans och bara dansa med vår ångest”.

Men när Myra Granberg väljer att sjunga om annat lyckas hon träffa rätt flera gånger om.

Som i den fina pianoballaden ”Lika bra jag lägger av”, om ett förhållande som plötsligt tar slut. Eller i hudlösa och avskalade ”Liten&lost”, ännu en låt tillägnad småsyskonen. Med klar och vacker sång ber Myra Granberg om ursäkt för att hon flyttade hemifrån som 16-åring och delar med sig av allt hon lärt sig under åren, som att man aldrig blir stor på riktigt.

Då blir orden både äkta och gripande.
BÄSTA SPÅR: ”Liten&lost”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publisert:

LÄS VIDARE