Thåström hittar ny ton

Fyra år efter albumet ”Centralmassivet” är Joakim Thåström är tillbaka. Nya plattan ”Dom som skiner” kommer i november.
Fyra år efter albumet ”Centralmassivet” är Joakim Thåström är tillbaka. Nya plattan ”Dom som skiner” kommer i november.

SINGEL ”Papperstunna väggar” är en avskalad elektronisk reflektion med Titiyo som utsökt gäst. Om kommande albumet går i samma stil finns det all anledning att bli nyfiken.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Thåström
Papperstunna väggar
Razzia/Sony

ROCK Om ”Utanför Old Point Bar”, förstasingeln från förra albumet ”Centralmassivet”, var en mörkt boogiedundrande roadmovie genom amerikanska Södern slår ”Papperstunna väggar” an en helt annan ton.

Den går närmast att beskriva som en återhållen elektronisk reflektion, helt befriad från gitarrer men garnerad med verserade stråkar och självaste Titiyo jämte Thåström vid mikrofonen.

Texten är ett slags ”Pimme”-svar på Kjell Höglunds ”Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför”.

Sångaren hålls vaken om natten av paret på fem trappor som varvar bebop med ”kling-klangmusik” (Kraftwerk?) på stereon. Inte sällan låter de som att de ska ”slå ihjäl varandra” men lika ofta har de ”tvåmansfest”. Thåström tänker emellertid inte ringa störningsjouren. Utan att ha träffat sina grannar känns det nästan som att han känner dem.

Baserat på vad vi vet om såväl svenska byggnormer för ljudisolering som var Thåström ofta har hållit hus på senare tid går det möjligen att sluta sig till att låten utspelar sig i Berlin. Det vilar hur som helst en känsla av ”europeisk soul” över musiken, givetvis accentuerad av en som alltid strålande Titiyo.

Låten spelades in och producerades av Thåström ihop med välbekanta kollaboratörerna Niklas Hellberg och Sanken Sandqvist i Stockholm i våras.

Om det minimalistiska, sparsmakade anslaget kan tänkas säga något om kommande albumet ”Dom som skiner” (släpps 11 november) finns det all anledning att bli nyfiken. För även om låten kanske inte står ut som någon av 64-åringens mest monumentala singlar har Thåström aldrig låtit riktigt så här tidigare.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publisert:

LÄS VIDARE