Chris Cornell

Rockstjärnan Chris Cornell död

Av: 

Christoffer Nilsson

Jakob Meijer

Patrik Jäverbo

MUSIK

Soundgarden-stjärnan Chris Cornell är död.

Han hittades livlös i sitt hotellrum bara timmar efter en spelning i Detroit, som bandet avslutade med en sång om döden.

Cornell blev 52 år gammal.

Chris Cornell har dött vid en ålder av 52 år, uppger rockstjärnans talesperson för nyhetsbyrån AP.

Rockstjärnan, som slog igenom med Soundgarden och senare frontade Audioslave, ska ha hittats död på sitt hotellrum.

Cornells fru ringde en vän till familjen för att se efter hur han mådde. AP skriver att vännen ska ha varit tvungen att slå in dörren till hotellrummet, där han sedan funnit rockstjärnan död på badrumsgolvet.

Timmar efter sångaren hittades död bekräftades det i en rättsmedicinsk rapport att Cornell tagit sitt liv. Någon fullständig obduktion är dock inte färdig.

Befann sig på turné

Så sent som åtta timmar före dödsbeskedet twittrade artisten som just anlänt till Detroit där han skulle spela med Soundgarden.

”Äntligen tillbaka i Rock City”, twittrade Cornell.

Brian Bumbery, talesperson för Chris Cornell, beskriver dödsfallet, som ska ha skett bara timmar efter spelningen, som ”plötsligt och oväntat”. Cornells fru Vicky Karayiannis och familj uppges vara i chock.

Bandet avslutade sin sista konsert med en sång om döden, en cover på bandet Led Zeppelins låt "In my time of dying". Soundgarden har spelat låten flera gånger tidigare under andra framträdanden.

”Så länge alla lever kommer vi köra på”

Chris Cornell, född i Seattle i USA, bildade Soundgarden 1984 tillsammans med Kim Thayil och Hiro Yamamoto. Soundgarden gjorde snart stor succé, och var en av de tongivande banden i ”grunge-vågen” på 1990-talet, och vann bland annat två amerikanska Grammy 1995.

Ett återförenat Soundgarden spelade på Sweden Rock 2012. Det var deras första spelning på svensk mark sedan 1996. Konserten fick strålande recensioner.

I en intervju med Nöjesbladet 2013, samma år som de skulle spela på Hovet i Stockholm, berättade Cornell att han ångrade sättet bandet hade splittrats på 1997.

– Jag har lärt mig en läxa. Så länge alla lever kommer vi köra på, sa han då till Nöjesbladet.

Återförenades mot Trump

Stjärnan hade även stora framgångar med Audioslave. I januari år meddelade bandet att de skulle återförenas under en gala tillsammans med Rage Against the Machine, Public Enemy och Cypress hill, som en kommentar mot den politiska utvecklingen i USA. Galan ägde rum samma dag som Donald Trump installerades som president.

Chris Cornell hade även en framgångsrik solokarriär. Bland annat gjorde han ledmotivet till James Bond-filmen ”Casino Royale” med låten ”You know my name”.

I slutet av mars förra året spelade han i Konserthuset i Stockholm.

”Det märks att Chris Cornell är genuint glad över att vara tillbaka”, skrev då Nöjesbladets recensent Joacim Forsén.

Lämnar efter sig tre barn

Rockstjärnan har under åren talat öppet om sitt missbruk som eskalerade under åren med Audioslave. 2003 tillbringade han två månader på en rehabiliteringsklinik, främst för sitt missbruk av alkohol och lättare narkotika. I en intervju med Nöjesbladet 2012 berättade han om de tuffa åren.

– Om jag ser tillbaka hände ändå saker under de åren som var viktiga. Det fanns en möjlighet, som jag utnyttjade, till att ge mig ut och experimentera på egna villkor. Att leva autentiskt i vilken musikvärld jag än ville vara i. Den enda mörka sidan av det, och den enda riktigt djupa kris som jag har upplevt, var det kaos som uppstod ur ett liv som hade tagits över av sprit och droger.

Chris Cornell var tidigare gift med Susan Silver, manager till Soundgarden. Tillsammans fick de dottern Lillian Jean, i dag 16 år.

2004 skilde sig Cornell och Silver. Fram till sin död var han gift med publicisten Vicky Karayiannis. Paret har en dotter, Toni, 12, och en son, Christopher Nicholas, 11.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

”Många av problemen försvann när jag blev ren”
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik

/

Chris Cornell

LÄS VIDARE

Angus Young i AC/DC: ”Många tycker att jag är söt och gosig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Chris Cornell

Soundgarden