Sensationellt bra, Thåström

MUSIK

NORRKÖPING

Thåström har varnat för att det här kan bli hans sista turné.

Missa i så fall inte detta.

Urladdningen är lika kompakt och kraftfull som en slägga.

Foto: GAMMAL ÄR ÄLDST Thåström gav gärnet på premiären av vad han själv sagt ska bli hans sista turné. Han bjöd på såväl Ebba Grön-klassiker som låtar från de senaste studioplattorna i Norrköping i går. Och allt funkar precis lika bra.

Särskilt under den fenomenala avslutningen innan extranumren.

Särskilt där, då Chips Kiesbye, Heikki Kiviaho och Thåström samlar ihop sig framför Jörgen Walls trummor och vräker fram en löjligt intensiv "Två + två" - en låt som på skiva är allt annat än anmärkningsvärd men som här förvandlas till ett monster.

Ett monster som sedan toppas av en lika förödande version av "En vacker död stad". Thåström slänger också in två Ebba Grön-klassiker innan han går av scenen, "Scheisse" och "Vad skall du bli?"; två klassiker som just i kväll inte tycks ha åldrats en enda sekund sen de släpptes, tvärtom.

Demoniskt

Efter det blir extranumren, som bland annat innehåller Imperiet-örhängen som "Jag är en idiot" och "Blå himlen blues", tama i jämförelse.

Men i det stora hela känns det sista som en anmärkning i marginalen.

Resten är en storartad uppvisning i mörk, hotfull rockmusik som bara kan beskrivas som... demonisk.

Sensationellt

Och konserten är minst lika bra som alla de spelningar han gjorde efter förra albumet "Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal", även om "Alltid rött - alltid rätt" och "Staten & kapitalet" exempelvis saknas. De behövs ändå inte.

Thåström verkar lita blint på att det senare materialet ska köra över publiken lika effektivt som något han skrev för 20 år sen. Den akustiska och isande vackra "...ingen neråtsång", laddade "Från himlen sänt" och brutala "Ungefär så här..." gör därför ett lika starkt intryck som de äldre favoriterna "Var e vargen" och "Vad har jag gjort?".

Det är mer än imponerande.

Det är sensationellt.

Thåström

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM