"Jag gör det för min egen skull”

MUSIK

Jöbacks personliga show en succé: Det finns en svärta i den

Foto: Terapiturné Peter Jöbacks presonliga höstturné har varit en publiksuccé – och terapi för sångaren. ”Jag har upplevt jobbiga grejer och inte vetat vad som kommer att hända med mitt liv. Gått in i väggen. Då får man ett annat slags ödmjukhet till livet”, säger han.

Konserterna är hans egen terapi.

Men Peter Jöbacks utelämnande succéturné har blivit en prövning för publiken.

–?Har man inte tagit tag i sin egen historia kan det vara tufft, säger sångaren.

Foto: Jöback med sambon Oscar Nilsson.

Med höstens nya skiva ”Människor som du och jag” bestämde han sig. Kommande turnén skulle bli mer personlig och visa en annan sida av Peter Jöback, 36.

En framgångsformel, skulle det visa sig.

”Pratar om min pappa”

Nya skivan har sålt platina och med höstturnén i stort sett avklarad kan sångaren se tillbaka på 23 succékonserter. Nästan alla helt utsålda – och kritikerrosade.

–?Turnén har gått över förväntan. Jag är jättenöjd. De som ser showen märker att det finns en svärta där under som man inte har märkt tidigare. Jag är väldigt personlig och berättar grejer. Jag har alltid varit glad, men nu kanske folk börjar märka att det ligger något där under. Jag gör det här mycket för min egen skull, säger Peter Jöback.

Som ett slags terapi?

–?Ja, på något sätt. Det är skönt att våga. Man är så infälld i den här branschen att det är skönt att slå ut grenarna på något sätt.

Har det varit tufft att vara så personlig på spelningarna?

–?Nej, jag hade bestämt att jag ville ha det så. Det är kul att folk blir berörda. Vissa har inte tyckt om det och kanske tyckt att det har varit jobbigt. En del äldre män.

Varför?

–?Jag pratar ganska mycket om min pappa, om utanförskap. Jag kan tänka mig att om man är i en viss ålder och inte tagit tag i sin egen historia så kan det vara tufft om någon pratar om det. Men den övervägande delen av publiken har varit positiv och vågat ta till sig det.

Semester med killen

Turnén är förlängd och fortsätter till slutet av januari nästa år. Allt pekar på att den följs upp med en ny i Norge där senaste skivan sålt guld.

Däremellan ska Peter ta sig en ordentlig semester.

– Jag ska utomlands med killen, tre veckor. Bara ligga på en strand och stänga av mobilen. Jag kommer nog att vara rätt sliten så det är välbehövligt.

Men först ska han hinna med att fira jul. Och göra två trettondagsspelningar på Konserthuset tillsammans med Stockholms Filharmoniker. I morgon släpps dessutom en specialversion av Jöbacks julalbum ”Jag kommer hem igen till jul” tillsammans med Aftonbladet.

Hur blir ditt nästa år?

–?Jag tror det blir ett bra år men jag kan känna att jag måste prioritera. Jag börjar känna mig ganska nöjd med mitt liv, vilket är en ny upplevelse. Jag har insett att jag drivits av en stor revanschlust. Det är en bra drivkraft, men det kan vara destruktivt också, säger Peter Jöback.