Ett ögonblick, Joakim Åhlund ...

avMatias Rankinen

1 av 4
Teddybears framträder inte utan sina masker, för att tydligt skilja på sina scen- och privatpersoner. ”Sen kan man vara vanlig och civil, och vara lite dålig i magen och ha tofflor och vara i tvättstugan”, säger Joakim Åhlund.

... medlem i bandet Teddybears som den 6 september spelar gratis på ”Festival för 17”, en ”kulturfestival för mångfalden”.

Varför spelar ni gratis?

– Det är vårt bidrag, det vi kan göra. Vi är inga politiker men vi kan försöka bidra och lägga vad vi kan i vågskålen på något sätt.

Vad vill ni säga med spelningen?

– Jag är inte talesman för festivalen, jag kan bara säga för oss i Teddybears. Vi vill inte bara vara emot saker som rasism, det är också för ett mångkulturellt samhälle och solidaritet. Det här är årets viktigaste spelning för oss.

Tror du att ni har ett stort inflytande?

– Kanske inte så stort, men jag vill gärna tro att vi har någon slags inflytande. Man kan inte bara stå vid sidan och klaga på att rasism och nazism sticker upp sitt fula huvud om man inte själv är beredd att göra något, det är upp till oss alla att visa på en motvikt till alla idioter. De är bara en liten grupp som har fått mycket utrymme i media. Man ska inte underdriva hur farligt det kan vara, men samtidigt är vi många, många fler.

Hur tror du att det kommer gå i valet?

– Jag hoppas att Vänsterpartiet får 60 procent av rösterna och att FI får de andra 40 procenten.

Och till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det ska bli en sjukt bra spelning på Nytorps Gärde och att det ska komma jättemycket folk, att det ska vara bra positiv stämning och att det ska bli en rödgrön majoritet i valet. Och SD ska ut ur riksdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM