Punk

Steenkakan: Punk handlade om singlar

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

Håkan Steen om veckans retro

PUNK/ROCK 70-talets punk handlade om att göra det själv och gräva där man står. I Sverige var till exempel lilla skånska Klippan en vital scen för punken.

Framför allt handlade punken om singlar. Den kom som en reaktion på ouppnåeliga superstjärnor och överdådiga konceptalbum. Mycket av den bästa punken spelades in i replokaler av band som kanske bara gjorde en singel men sjöd av vilja och idéer. De ”vräkte ner sina liv på två och en halv minuter plast”, som Thåström sjöng.

Så när Soul Jazz i sin excellenta samlingsserie ”Punk 45” nu släpper två volymer med punksinglar från sällan ombesjungna städerna Cleveland och Akron är det måhända ”smalt” men fångar verkligen essensen av punk.

Akron-plattan ”Burn, Rubber City, burn” rymmer namn som Devo, The Bizarros och The Waitresses. Cleveland-albumet ”Extermination nights in the Sixth City” har bland andra Pere Ubu, Jazz Destroyers och Rocket From The Tombs.

Alla låtar är kanske inte lysande var för sig men tillsammans känns de som kollektiva bomber av vildsint kreativitet. Och obegripligt nog är mycket snart 40 år gammalt.

BÄSTA SPÅR: ”Final solution” med Pere Ubu (som Bob Hund gjorde om till ”Ett fall och en lösning”).

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Punk

Steenkakan

Håkan Steen