Kent

Denniz Pop och Leila K väljs in i ”Swedish music hall of fame”

Av: 

Erik Åberg

MUSIK

Nio nya namn till musikelitens finrum

I går kom beskedet att Max Martin får årets Polarpris.

Nu väljs producentkollegan Denniz Pop in i Swedish music hall of fame – tillsammans med den skandalomsusade artistkollegan Leila K.

– Det känns otroligt hedersamt och fantastiskt, säger Denniz Pops son Daniel Volle.

Nio nya svenskar som bidragit till musikhistorien har valts in i Swedish music hall of fame.

Musikproducenten Denniz Pop är en av dem. Under sina år i musikbranschen skrev han och producerade låtar åt bland annat Backstreet Boys, Britney Spears och Leila K - även hon invald. Pop producerade också Ace of base världshitar ”All that she wants” och ”The sign”. Denniz Pop dog i cancer 1998.

– Det känns otroligt hedersamt och fantastiskt. En väldigt ödmjuk känsla att pappa får vara med bland de här storheterna, säger Denniz Pops son Daniel Volle till Nöjesbladet.

I mitten av 90-talet samarbetade Denniz Pop med stjärnproducenten Max Martin som igår fick motta Polarpriset. Tillsammans jobbade de på Cheironstudion i Stockholm med 90-talets största artister.

– Det känns otroligt häftigt att Martin fick det faktiskt. Inte mer än rätt. Det känns skitkul att se att resultatet eller frukten av pappa förs vidare och att det hedras på ett stort sätt, säger Daniel Volle.

Daniel tror att hans pappa inte hade tagit tillställningen på så stort allvar, men att han hade tyckte det varit coolt. Däremot skulle Max Martins Polarpris varit mycket hedrande.

– Det hade varit ett enormt moment för honom tror jag. Det skulle han tycka var jättekul, säger Daniel Volle.

”Livet kom emellan”

Leila K slog igenom med sin medverkan på Rob'n'Raz-singeln ”Got to get”. Efter det följde flera internationella hits med låtar som ”Electric”.

1993 var hon den bäst säljande kvinnliga artisten i Europa.
Leila K:s tillvaro kantades av problem efter succén. Hon har varit hemlös och har bland annat dömts för snatteri.

Under invalsceremonin var inte Leila K eller någon representant för henne på plats. Vd:n Charlotte Wiking berättar att Leila K förberett sig för att komma på ceremonin men att "livet kom emellan".

Band och revyartister

Innan hon blev invald hade Siw Malmkvist ingen aning om vad Swedish music hall of fame var för något.

– Jag var väl inte sådär begeistrad från början, men sen när jag förstod vad det var blev jag lite mallig, säger hon.

Med italienska låten ”Sole sole sole” var Siw den första svenska artisten att ta sig in på den amerikanska Billboard-listan.

Bland årets namn finns även banden Kent och Sven-Ingvars. Samt revyartisterna Karl Gerhard och Barbro Hörberg.

– Fantastiskt att det råkar infalla då vi som band firar 60 år. Det passar jättebra, säger Sven-Erik Magnusson i dansbandet Sven-Ingvars.

I sällskap med pianisten och kompositören Monica Dominique och Owe Thörnqvist kommer de hänga på väggen en trappa ner i ABBA-muséet i Stockholm.

Utmärkelsen instiftades för att visa betydelsen, bredden och rikedomen i Sveriges musikhistoria. För att väljas in i ”Swedish music hall of fame” måste musikskaparen skivdebuterat minst 20 år innan utdelningen.

Årets ceremoni är den tredje i ordningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent

Sven-Ingvars

Leila K

Owe Thörnqvist

Denniz Pop

Max Martin