Twisted Sister: Dee är speedad – och snurrig

rena explosionen Dee Snider är så taggad att han inte riktigt vet vilka låtar som gäller under spelningen. Men när han rett ut setlistan är det bara full fräs framåt som gäller för Twisted Sisters frontman, som trots sina 57 år har både röst och kondition i behåll.
rena explosionen Dee Snider är så taggad att han inte riktigt vet vilka låtar som gäller under spelningen. Men när han rett ut setlistan är det bara full fräs framåt som gäller för Twisted Sisters frontman, som trots sina 57 år har både röst och kondition i behåll.

Hur laddad är Dee Snider?

Well...

När han ser en person som står och mumsar borta vid pastaboden skriker han:

– Ät din jävla pasta efter showen, din feta jävel!

Om låtarna vore lika bra som Dee Sniders energi skulle det här vara årets konsert.

Frontmannen fullkomligen e-x-p-l-o-d-e-r-a-r. Dee uppträder verkligen som just den här spelningen och den här kvällen och den här publiken är det viktigaste som finns. 57-åringens röst och kondition är i en fantastisk form.

Han störtar fram över scenen, kryper på alla fyra, sjunger på rygg, hoppar jämfota jättefort och får sin hårdpermanentade lejonman att snurra som ett rotorblad.

Svettig inspiration

Ja, ”I wanna rock”-fantomen är så tänd att han glömmer bort setlistan.

– Det här är en låt som vi inte spelat på länge från plattan ”Under the blade” och... va?

Dee mumlar lite med sina bandmedlemmar som skrattar och skakar på sina huvuden. Sedan börjar han om:

– Förlåt! Det är bara vår andra show i år, motherfuckers. Det här är ”Wake up (the sleeping giant)” från albumet ”Love is for suckers”!

Förra gången jag såg gruppen på Sweden Rock 2003 var de lika mycket metal som Babsan. Nu spelar de med en helt annan power. Hela bandet svettas inspiration och visar hela tiden en kärlek till publiken som känns uppriktig och äkta.

Blir aldrig ond

Men det är klart. Blandningen av ”hits för lågstadiet” (”We’re not gonna take it”) och hårdare prylar (”Burn in hell”, ”SMF”) går inte riktigt ihop.

När Dee leker diabolisk blir effekten varken ondskefull eller djävulsk. Det ser mest ut som att en äldre dude håller en röd lampa under ansiktet och gör fula grimaser för barnbarnen.

Och trumsolon? Lita aldrig på dem. Speciellt inte om de framförs av trummis som råkar tappa bort pinnen i balladen ”The price”.

Men konserten är bättre än väntat, mycket bättre. Det finns många gamla rockmumier på Sweden Rock.

Men Twisted Sister lutar sig inte tillbaka och litar på gamla meriter.

De jobbar hårt för att sparka lite svenskt rockarsle.

Twisted Sister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Plats: Festival stage, Sweden Rock. Publik: Minst tolv gånger så många som på Soundgarden i går, obegripligt nog. Längd: 90 minuter. Bäst: De tre första låtarna och Mark ”The Animal” Mendoza, en oefterhärmlig bjässe till basist. Sämst: Covern på Stones ”It’s only rock and roll” är bara ett stort nej, nej, nej. Fråga: Twisted Sister som huvudakt 2012? Kom igen...

Här är din låtlista, Dee

What you don’t know

The kids are back

Stay hungry

Wake up (the sleeping giant)

I believe in rock and roll

You can’t stop rock and roll

Sin after sin

The fire still burns

We’re not gonna take it

The price

Burn in hell

I wanna rock

It’s only rock and roll

Extranummer

Come out and play

SMF

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN