H&M, Hennes & Mauritz

Fejkband som trollade H&M festivalklara

Av: 

Rebecka Ljung

MUSIK

Lovar att spelningen blir av: ”Det kommer bli ett jäkla kaos”

H&M-designers fantiserade ihop några metalband. Sen bildades de i verkligheten.

Nu ska fantasibanden spela live.

– Det kommer bli ett jäkla kaos, säger initiativtagaren Trollhorn från bandet Finntroll.

Förra veckan kunde Nöjesbladet rapportera om metalkuppen som använde sig av H&M:s fejkbandtröjor och förvirrade både metalfans, modejätten och musikmedia.

H&M hade tryckt påhittade bands loggor på sina vårplagg, men plötsligt dök det upp bilder, infotexter och till och med riktiga låtar som skulle komma från fantasibanden, på nätet.

Metalmusiker protesterade

Det visade sig snart att Henri ”Trollhorn” Sorvali, keyboardist i finska metalbandet Finntroll, var en av hjärnorna bakom.

Syftet med kampanjen var att visa på bredd inom metalmusiken – och att väcka frågan om var gränsen går för kommersialismens bruk av metalkulturen och dess loggor.

Allt verkade utrett och Trollhorn sa att de flesta låtsasbanden skulle somna in efter sina ”15 minutes of fame”.

Nära 10 fejkband bokade

Men icke. Som Mattias Kling noterade i Nöjesbladets musikblogg igår, är nu flera av akterna bokade till den högst verkliga metalfestivalen Tuska open air metal festival i Helsingfors, Finland.

Både Mortus, Crepuscular, Eternal Dusk, Grey, Yvaeh, Blast, Mystic Triangle och Metal ska vara klara för festivalen som hålls 26–28 juni.

Är detta ännu en trollning från den hemliga kampanjgruppens ”bolag” Strong scene productions?

”Det kommer bli av”

Nej, det är faktiskt sant. De nyfödda banden kommer att göra en slags best of-spelning ihop, berättar Henri ”Trollhorn” Sorvali för Nöjesbladet.

När Tuska-arrangörerna hörde av sig tyckte han och kompanjonerna att det lät som en kul idé att maxa förvirringen innan projektet läggs ner.

– Det kommer definitivt att bli av, och vi kommer dela på en scen, så alla banden spelar bara var sin hitlåt. Det kommer bli ett jäkla kaos, men en rolig upplevelse som knyter ihop det här en gång för alla, säger Trollhorn till Nöjesbladet.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

H&M, Hennes & Mauritz

Metal

Finntroll

Henri Sorvali

Tuska Open Air

Hårdrock