Zara Larsson är som gjord för arenorna

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Zara Larsson

Plats: Scandinavium, Göteborg. Publik: 5700. Längd: 90 minuter. Bäst: Det är starkt rakt igenom men extranumren med ”Uncover” och ”Lush life” är något helt annat. Sämst: Snålt med sämre stunder i kväll.


KONSERT Zara Larssons både färgstarka och känslofyllda turnépremiär i Scandinavium bevisar det självklara: popstjärnan hör hemma på de allra största scenerna.

GÖTEBORG. ”Jag har faktiskt alltid varit förberedd för en arenaturné”, säger Zara Larsson från scenen. Hon har väntat på det här i tio år. Till och med när scenen varit ”två gånger två meter” har hon slagit på stort. Bandet, dansarna och körsångarna har alla fått klämma ihop sig.

Det är faktiskt anmärkningsvärt att stjärnans första egna arenaturné inte hänt tidigare. Vi pratar trots allt om landets största popexport under 10-talet. Men Zara Larsson är likväl en utomordentlig liveartist som inte hör hemma i småskaliga miljöer. Ju större scen, desto mer kommer hon till sin rätt.

Zara Larsson i Scandinavium.
Zara Larsson i Scandinavium.

Turnépremiären i Scandinavium har allting: flera klädbyten, fyra dansare och en visuellt färgstark show. Koreografin är ständig och varje rörelse flyter naturligt in i musiken. Ibland sker det spontant, som i 80-talspoppiga ”Last summer”. Andra gånger är den storslagna produktionen som plockad från MTV, det späckande framträdandet av ”Ain't my fault” känns som att kliva rakt in i en musikvideo.

Men allra mest imponerande är Zara Larssons ständiga förmåga att snabbt kunna skifta mellan det storslaget proffsiga till det fullt sårbara. I ena sekunden gör hon ett lika självsäkert som glimrande framträdande av singeln ”Wow”, för att i nästa stund ge sig rakt in på känslosamma ”I need love”. Scenen känns plötsligt väldigt avskalad när Zara sätter sig ner mitt i en av sina ärliga mellansnack. ”Alla vill ha kärlek”, säger hon. ”Jag vill bli sedd, omtyckt, uppskattad och upplyft. Det är kanske därför jag gör den här showen”.

Lika genuin är den akustiska versionen av ”I can't fall in love without you”. Hon drar ut på tonerna tills hon faller ner på knä och väcker publikens stora jubel.

Varken i balladerna eller de fartfyllda numren låter hon någon sekund gå till spillo.

Men ingenting slår konsertens sista minuter.

”Det är en person jag saknar här i dag som egentligen skulle varit här – Einár. Min fina vän Nisse”, säger Zara Larsson från scenen och tillägnar sin ballad och genombrottssingel ”Uncover” till rapparen, som egentligen skulle ha varit gästartist under kvällens konsert.

Svindlande allsång och tusentals telefoner lyser upp hela arenan.

Sedan går hon över till explosiva ”Lush life”, får Scandinavium att gunga och visar varför hon aldrig borde stå på en mindre scen än så här.
Zara Larsson spelar på Avicii Arena söndag 21/11.

Zara Larsson i Scandinavium.
Zara Larsson i Scandinavium.
Publisert:

LÄS VIDARE