Krossade varandras hjärtan – och bandet

Fleetwood Mac – tillbaka i Sverige efter 20 år

Bandets klassiska uppställning 1975-87. Två par flankerar Mick Fleetwood: till vänster Lindsey Buckingham och Stevie Nicks, till höger John McVie och Christine McVie.
Bandets klassiska uppställning 1975-87. Två par flankerar Mick Fleetwood: till vänster Lindsey Buckingham och Stevie Nicks, till höger John McVie och Christine McVie.

De vann fansen kärlek.

Men förlorade varandra.

En limousin för sångerskan Stevie Nicks genom natten.

Tidigare under kvällen har hon tillsammans med de övriga medlemmarna i Fleetwood Mac hyllats vid en gala i Los Angeles. Iklädd ett sprakande leende och en svart klänning med bar rygg har hon poserat för kamerorna.

Det är höst 1976 och Stevie Nicks är bara några månader från toppen av sin karriär.

Men inom henne ekar tomheten.

– Jag tänkte: Vi har just vunnit alla de här priserna och alla hyllar oss. Och här sitter jag. Så fruktansvärt ensam.

Det är inte bara hon, hela Fleetwood Mac är i spillror.

Med 1975 års självbetitlade album har de fem musikerna turnerat över hela världen och toppat den amerikanska albumlistan. Men de har också förlorat kärleken till varandra.

Som band. Men framförallt: som älskare.

Drickandet ledde till skilsmässa

Efter sex år tillsammans har Stevie Nicks och gitarristen Lindsey Buckingham tvingats gå skilda vägar. Senare kommer hon att inleda ett hemligt förhållande med trummisen Mick Fleetwood, även han nyseparerad.

Basisten John McVies häftiga drickande har fått keyboardisten Christine McVie att ta ut skilsmässa. Hon har också inlett ett förhållande med en av bandets tekniker.

Under inspelningarna av ett nytt album är Fleetwood Mac inte så mycket ett band som två brustna relationer. Sargade av sorg, droger och alkohol klarar medlemmarna knappt av att prata med varandra.

– Det var verkligen bara ”gör din grej och gå”. Ett enda ord från fel person kunde förstöra hela inspelningen, har Stevie Nicks berättat.

– Att göra slut är aldrig vackert. Och det är särskilt inte vackert när man misstänker att den andra personen kommer att gå och träffa någon annan. När någon inte svarar i telefonen, och du direkt frågar dig: Var är han?

Varsin version i låtform

Resultatet blir albumet ”Rumours”. En tonsatt skilsmässouppgörelse där låtarna blir separata vittnesmål om hur det känns att få sitt hjärta krossat.

”Go your own way” uppges vara Lindsey Buckinghams version av sitt och Stevie Nicks kantrade förhållande. Låten ”Dreams” är hennes svar.

Albumet släpps i februari 1977 och blir snabbt världens mest sålda. Det belönas med en Grammy och hjälper medlemmarna att lägga sina sårade känslor åt sidan. Trots det tycks aldrig den friktion som varit ”Rumours” fundament släppa sitt grepp om bandet.

”Kunde blivit min död”

I augusti 1987 sätter ett bråk mellan Lindsey Buckingham och Stevie Nicks punkt. Incidenten sker efter att Buckingham meddelat att han vill lämna Fleetwood Mac.

– Jag kastade mig upp från soffan och attackerade honom. Det kunde blivit min död, har Stevie Nicks berättat.

– Han jagade mig ur huset, upp och ned längs gatan. Han slängde mig mot en bil och jag trodde att han skulle ta mitt liv. Jag tror att han själv trodde det. Jag skrek: Om de andra i bandet inte får tag i dig kommer min familj garanterat att göra det. Min pappa och min bror kommer döda dig!

Dagen efter är Fleetwood Macs legendariska ”Rumours”-uppställning historia.

De återförenas på riktigt först tio år senare, och ger sig ut på en ny turné. Men något svenskt besök blir det aldrig. Förrän nu.

I oktober 2008 bekräftar Mick Fleetwood att han tillsammans med Lindsey Buckingham, Stevie Nicks och John McVie planerar en ny turné. I kväll når den Stockholm och Globen.

”Faktiskt ganska roligt”

Medlemmarna har avböjt intervjuer inför besöket, men när Rolling Stone-reportern Evan Serpick tidigare i år följde bandet under en konsert i Washington fick han en inblick i deras nuvarande relation.

För honom förklarar Stevie Nicks:

– Det är faktiskt ganska roligt. Publiken älskar kärlekshistorien mellan mig och Lindsey. Och på scen måste den finnas. Men vi behöver inte gå hem med varandra för det.

Lindsey Buckingham säger:

– Vi pratar med varandra, det gör vi. Men det här är fortfarande en situation som är baserad på två par.

– Två par, som bröt upp från varandra.

Publisert:

LÄS VIDARE