Hårdrock

Sweden Rock vägrar betala

Av: 

Henrik Ståhl

Anders Löf

MUSIK

Stim stämmer festivalen – som tycker att ersättningarna är orimligt höga

Sweden Rock blåser låtskrivare på pengar.

Det hävdar Stim – som nu valt att stämma festivalen.

– Vi hoppas att den här konflikten kan få en snabb lösning, skriver Peter Englund på Stim i ett pressmeddelande.

STÄMS Sweden Rock stäms – av Stim.
STÄMS Sweden Rock stäms – av Stim.

Enligt Svenska tonsättares internationella musikbyrå, Stim, har Sweden Rock inte skött sin redovisning och sina betalningar till organisationen – trots 70 miljoner kronor i omsättning och vinstmarginal på över 35 procent.

Stim väljer därför att stämma festivalen.

Vägrar betala

– Efter en besvärlig inledning skötte sig Sweden Rock bra under några år. Därför är det extra tråkigt att de återfallit i sitt gamla beteende, säger Peter Englund, chef för försäljning och marknad på Stim, i ett pressmeddelande.

Sweden Rock välkomnar stämningen – men vägrar att betala.

– Vi är inte överens om deras prissättning. Stim är en intresseorganisation och inte en statlig myndighet, ändå har de totalt monopol och kan prissätta hur de vill. Om vi kunde vända oss till en annan organisation någonstans i världen skulle vi gärna göra det. Nu får vi det här ärendet prövat och det tycker vi är bra, säger Martin Forssman, pressansvarig på Sweden Rock, till Nöjesbladet.

”Orimlig höjning”

Enligt Martin Forssman betalade festivalen 748 000 kronor i ersättningar till Stim 2009. Året därpå uppgick summan till 1 253 000 kronor.

– Det är en orimlig höjning, menar Martin Forssman.

Men att det skulle handla om en höjning av ersättningen stämmer inte, kontrar Peter Englund.

– Vad gäller 2009 så har de inte redovisat den festivalen än, så vi vet inte ens hur mycket de egentligen ska betala för det året. De gjorde bara en schabloninbetalning. Det troliga är att avgiften skulle ha blivit betydligt högre, säger han till Nöjesbladet.

”Vi har inget egenintresse”

Och fortsätter:

– Vi vill ha en bra relation med våra kunder. Att det har gått så här långt är olyckligt. De som skapar musiken ska få en rättmätig del av de pengarna som dras in i de här miljöerna. Vi har inget egenintresse i det här, vi gör detta för våra medlemmar. Vi är inte vinstdrivande, till skillnad från Sweden Rock.

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik

/

Hårdrock

ÄMNEN I ARTIKELN

Hårdrock