Tar ett stort kliv mot topplistorna

MUSIK


Cut Copy - Zonoscope

POP/DANS Cut Copy vill uppenbarligen sälla sig till några av Australiens största popexporter. Hur ska man annars tolka ledtrådarna som göms i ”Zonoscope”?

Ta omslaget till exempel. En postapokalyptisk bild som visar New Yorks skyskrapor dränkta i framforsande vattenmassor, lånad från fotomontaget ”Waterfall” av Tsunehisa Kimura. En japansk konstnär vars verk även Midnight Oil använt sig av till albumomslag.

Som tur är låter ingenting på Cut Copys tredje album det minsta som ”Beds are burning”. Däremot påminner senaste singeln ”Take me over” väldigt mycket om en annan australiensisk megahit: Men At Works ”Down under”. Det krävs antagligen ett ganska avslappnat förhållande till hemlandets pophistoria, och en hel del självdistans, för att kunna inspireras av en låt som varit Australiens inofficiella nationalsång i trettio år.

Melbourne-baserade electropopakten Cut Copy föddes 2001 och både debuten ”Bright like neon love”, som släpptes 2004, och den hyllade uppföljaren ”In ghost colours” från förrförra året måste räknas som de bästa plattorna som stan bjudit på sen The Avalanches klassiker ”Since I left you”. Poppig dansmusik inspirerad av fransk filterhouse, men också med rötter i gammal radiopop, synth och disco.

Kanske är det just den blandningen som gör Cut Copy så lätta att tycka om. Trots att de funnits i ett decennium är de fortfarande typiska bloggfavoriter. Antagligen för att den milda disco-pop-house-electro som gruppen varit med om att skapa dominerar de flesta mp3-bloggar idag.

Blinkningarna till landsmännen ovan är inte de enda tecknen på att Cut Copy den här gången siktar på att slå stort. Arrangemangen är fylligare, produktionen svulstigare och ambitionerna större. Man experimenterar med flera olika popsound och influenserna verkar hämtade från såväl Talking Heads och Erasure som Supergrass.

”Need you now”, med drag från både The Killers och A-ha, kan vara låten som lyfter Cut Copy ur indieligan och gör dem stora på riktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM