Vue knäcker det mesta

MUSIK

Accelerator

1 av 2 | Foto: Blåser rent Vue är klart bäst i turnépaketet Accelerator - The Big One, som kommer till Trädgårn i Göteborg i kväll och Münchenbryggeriet i Stockholm i morgon, då med ännu fler bra band.

MALMÖ

Accelerator - The Big One har blivit indierockfansens egen sommartradition, och den turnerande minifestivalen är kanske mer indie än någonsin i år.

Men framför allt är den bra, och allra bäst är Vue.

Dock inte riktigt lika knäckande som den magiska kvällen ihop med Black Rebel Motorcycle Club i Stockholm i vintras, när jag inte kunde göra annat än stänka in två femplussare samma kväll.

San Francisco-rumlarna är ganska enorma i kväll också, främst i coola ”Find your home” och Velvet Underground-covern ”I can't stand it”. Sångaren Rex Shelverton far runt på scen som ett yrväder med en brun slips om halsen, och gitarristen Jonah Buffa lyckas nästan blåsa rent hela KB med sitt munspel.

Garagepunkigt

Så kanske är det bara så att jag är förvarnad nu, kanske är Vue lite mättare än sist, men riktigt samma magi som då når de inte i kväll, även om deras garagepunkiga bluesrock fortfarande knäcker det mesta.

Till och med Texas-manglarna ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Om än knappt.

Spottar och svär

Trail Of Dead har förmodligen ett av årets album i vårens ”Source tags & codes”. Deras stenkrossarhårda, stötiga rock kan möjligen, möjligen liknas vid Sonic Youth, Pavement eller Fugazi. Kvartetten byter instrument, spottar och svär, det är fara och spänning i luften och inte så lite omtumlande. Gå och se.

Däremot måste jag be att få ta tillbaka lite av berömmet jag delade ut till New York-trion Yeah Yeah Yeahs i Puls i fredags. Deras Jon Spencer/Cramps-spattiga rock känns märkligt stelbent och enahanda live, sångerskan Karen O:s energi till trots.

”...And You Will Know Us By The Trail Of Dead ”

”Vue”

”Yeah, Yeah, Yeahs”

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM