Godbitarna kommer sist

MUSIK

FINSPÅNG

Foto: LARS SJÖGREN
NYTÄNDNING Ulf Lundell verkar ha fått ny energi, något som även smittat av sig på kompmusikerna. Och det blir bara bättre ju längre han håller på.

Ha inte för bråttom hem om ni ska se Ulf Lundell i sommar.

Han sparar nämligen en av godbitarna till sist.

Och den är glädjande nog helt ny.

Låten heter "Gå ut och var glad" och kommer som allra sista extranummer. Sprittande av livslust som hos en Springsteen på soulhumör, tillika Ulf Lundells stora återkomst till de bärande sångmelodierna.

Och den fastnar direkt hos publiken. Precis som singelhiten "S:t Monica", faktiskt ett av de stora allsångsnumren den här vackra kvällen i Finspångs idylliska slottspark.

Nämnda hit orsakade tydligen liknande reaktioner på smygpremiären i Kiruna i lördags, enligt Bjurmans fyrplusrecension. Och när det nu blivit dags för officiell turnéstart kan jag mest bara instämma med den texten.

Lundell verkar ha fått en nytändning både som låtskrivare och scenartist, vilket uppenbarligen även smittat av sig på hans musiker.

Så här piggt och tajt undrar jag om det här Lundell-bandet någonsin låtit. Att nytillkomne sax- och keyboardmannen Markus Olsson har något med saken att göra är högst troligt.

Även denna en timme längre version av showen bjuder mest på väldigt säkra kort, de flesta av det rockigare slaget. Invändningen blir således att det vore kul med fler udda, gärna mer lågmälda, nummer.

Å andra sidan har förmodligen inte "Gott att leva" eller "Hon gör mej galen" låtit så här bra på åtminstone fem år.

Så ni som inte sett mannen på ett tag bör nog passa på. Det viskas ju att detta är hans sista stora sommarturné.

Ulf Lundell

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM