Musik

Obotlig sjukdom tvingar dem sluta

Av: 

Joni Nykänen

Pontus Ahlkvist

MUSIK

Tvillingarna lämnar Lasse Stefanz efter 45 år

Blodsjukdomen blev för mycket för Hasse Sigfridsson.

Nu hoppar den folkkäre Lasse Stefanz-saxofonisten av bandet – tillsammans med sin bror, Lasse Sigfridsson.

Båda har varit med sedan starten 1967.

”Det är ofattbart att de stått ut så länge”, ­säger Bert Karlsson.
”Det är ofattbart att de stått ut så länge”, ­säger Bert Karlsson.

”Det här känns givetvis väldigt speciellt. Och det är en stor, stor ära att få säga ett mäktigt tack för de många ljuva åren”, skriver bandets övriga medlemmar i ett pressmeddelande.

Strax efter Melodifestivalen 2011 blev bandets saxofonist och kompgitarrist Hasse Sigfridsson sjukskriven för en obotlig blodsjukdom. Han fick starka mediciner och ordinerades vila.

Missade spelningar

För några veckor sedan berättade gitarristen Christer Ericsson och sångaren Olle Jönsson för Aftonbladet om Sigfridssons kamp mot orkeslösheten.

– Vi har kommit fram till att bandet fortsätter även om han inte är med. Så länge det här går så fruktansvärt bra finns det ingen anledning att lägga ner. Det är inte heller hedersamt mot en kompis som varit med i många år att lägga ner om han blir sjuk, sa Christer Eriksson då.

Och det är sjukdomen som nu har gjort att turnerandet och de många spelningarna blivit för mycket för Hasse Sigfridsson, enligt bandets agent Jacob Ekendahl.

– Han har varit dålig. ­Senaste året har det varit lite till och från, han har varit borta från spelningar och så. Nu vill han sluta för att ta hand om hälsan, säger han.

Även Lasse Sigfridsson känner att det är dags att sätta punkt.

– Han har nog tyckt att det är ett bra tillfälle att hoppa av när brorsan slutar, säger Jacob Ekendahl.

Har en nära relation

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson har arbetat många år med Lasse Stefanz. Han säger att bröderna står varandra nära.

– Jag tror att tvillingarna hade en mycket nära relation. När den ene blev sjuk är det inte så konstigt att den andre också bestämde sig för att hoppa av. Dess­utom är det ett tufft jobb att åka omkring i parkerna, det är ofattbart att de stått ut så länge, säger han.

Nya medlemmar

Lasse Stefanz spelade med samma uppsättning medlemmar mellan 1967 och 2007, då Gunnar Nilsson tog över som trummis.

Nya medlemmar i bandet blir Henrik Wallin och Joachim Svensson.

Drabbades av nervsjukdom

Olle Jönsson

För sex år sedan berättade Olle Jönsson för Nöjesbladet att han drabbats av nervsjukdomen Karpaltunnelsyndrom. Han förlorade känseln i ­höger hand och blev förlamad i musklerna. Han tvingades sluta som trummis och fokuserade därefter enbart på sången. För två år sedan berättade han att han drabbats av ännu en nervsjukdom som leder till ofrivilliga skakningar.

Anders Pett­ersson

När Pettersson fyllde 60 år 2010 lämnade han bandet efter nästan 40 år. En stroke precis före sommarturnén 2009 gav honom en tankeställare.

– Talet hängde inte med och jag förstod att det var en stroke. Men jag mådde inte så dåligt och trodde inte att det var någon större fara, säger han i biografin.

Vid tillfället befann han sig i Phuket på semester. Han flög hem med en stroke som ingen läkare undersökt. När han uppsökte läkare opererades han omgående.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik