Abidaz spelar in ny skiva

MUSIK

Gör comeback för pengarna

1 av 4

Han gjorde klart att förra skivan skulle bli hans enda.

Men nu är Abidaz tillbaka i studion.

– Jag har inte hört något som varit bra sedan min förra skiva kom ut. Jag kände att jag vill bidra med någonting, säger han.

Abidaz första album hyllades som årets svenska hiphopskiva. Själv slog rapparen direkt fast att första skivan också skulle bli hans sista. Men nu har han ändrat sig.

– Den nya skivan kommer bli bättre än den förra. Jag ser det inte som en ny grej utan bara en fortsättning. jag har en historia att berätta och tolv låtar var inte nog för att berätta den, säger han.

Gillar inte uppmärksamhet

Abidaz trivs fortfarande inte i rampljuset. Han visar till exempel aldrig ögonen på bild och undviker så långt det är möjligt att gå ut med sitt riktiga namn. Efter succén med skivan ”In & ut” har det dock varit svårt att undvika uppmärksamhet.

– Det är mycket som har förändrats i mitt liv, både bra och dåligt. Jag har kunnat tjäna pengar men jag har också blivit någon som folk håller koll på. Folk vill vara nära dig eller vara emot dig, men jag har lärt mig av mina misstag, säger han.

”Jag skiter i grammis”

En slags uppmärksamhet som Abidaz däremot gillar är att få ta emot priser. Men han blev först mäkta förvånad över att vinna kategorin årets hip hop/soul på P3 Guld förra året.

– Jag trodde inte jag skulle få det, när de filmade min plats var den tom. Men så hörde jag mitt namn, jag var på väg ut genom dörren. Jag vände mig om och gick upp scenen. Efter P3 guld tänkte man att Sverige har förstått, då blev jag mer hoppfull.

Därför blev också den efterföljande Grammisgalan en grym besvikelse. Abidaz säger att ”alla” visste att han borde vunnit i samma kategori även där.

– Jag skulle inte ta emot en grammis nu, dom hade sin chans. Jag skiter i grammis. Det är bara en jury, men P3 Guld är folkets pris, säger han.

Gör musik för pengarna

När Abidaz pratat om musik i tidigare intervjuer så har det alltid låtit som att han bara vill tjäna pengar. Det vill han fortfarande, främst för att kunna ta hand om sin familj.

– Jag gör fortfarande bara musik för pengarna, det är ingenting som har ändrats. Folk bränner pengar, jag också, man måste lära sig att hålla i dem. Det gäller att göra någonting medan man har dem.

Du har tidigare pratat om att bygga ett hus till din mamma?

– Jag har börjat bygga, alla som vill bo med mig får flytta in!

Flyttat hem

Abidaz har också hävdat i intervjuer att han aldrig skulle flytta tillbaka till Hagalund i Solna, där han är uppväxt. Men nu avslöjar han att flyttlasset gått tillbaka hem igen.

– Jag gjorde det för att skivan skulle bli bättre. Vår studio är där, alla som jag behöver runtomkring mig är där. Jag får inspiration och sedan är det snabbt in i studion. Jag har ADHD, mitt huvud går i 360 kilometer i timmen. Jag skriver en låt utan att jag ens vet om det. Jag bara skriver ord och så kollar jag vad jag har skrivit och då har det blivit en låt.

Blir du igenkänd på stan?

– Jag är aldrig i stan men i Hagalund så känner de igen mig, det har de alltid gjort.

Abidaz om...

...politik: Jag röstade för första gången i mitt liv i valet faktiskt. Jag är besviken på resultatet. Sedan hände det där med att en bekant postade ett hakkors på min instagram och då blev jag arg. Jag vill inte bli känd för att vara antisemitisk, titta på mig. Dom försökte säga att jag var antisemitisk, men jag är ju eritrean. Det var onödigt, det är inte något man vill att folk ska tro.

...att medverka i till exempel Lyckliga gatan:

Ja, varför inte? Om jag kan få ha på mig glasögon och luva hela tiden. Men jag vet inte om det är någonting för mig. Min kompis är ju programledare för Lyckliga gatan och det är ett bra program för svensk rap, det breddar.

...om svensk hiphop.

Kartellen, Näbil och 24K är mina kompisar, det är dom jag lyssnar på. Vi ska försöka samarbeta på nya skivan och sedan är ett samarbete på gång med andra, lite andra större artister men det är hemligt. 

ARTIKELN HANDLAR OM

P3 Guld

Grammis

Solna

Abidaz