Naomi Pilgrim: ”Bråkade varje dag i skolan”

Av: Rebecca Haimi

Publicerad:

MUSIK

Skivaktuella Naomi slogs mot rasism: ”Är svårt att försvara sin rätt att andas”

1 av 2 | Foto: LINA SIKSJÖ
HOPPADE AV I NIAN Naomi Pilgrim spås en lysande musikalisk framtid. Men skoltiden var jobbig. ”Jag bytte skola för att det blev för mycket. Det där bidrog till någon slags breaking point. Jag kunde inte sitta stilla, utan stökade runt och krigade för att folk skulle sluta kommentera mitt hår”, säger hon.

Det är svårt att koncentrera sig, och samtidigt försvara sin rätt att andas.

Rasismen i skolan blev för mycket för stjärnskottet Naomi Pilgrim.

– Det var jobbigt. Jag gick om ett år, säger hon.

En 30-årig Naomi Pilgrim släpper låtar som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Hon peppas av Kent och Lykke Li, och spås en alldeles lysande musikalisk framtid.

Den 15-åriga Naomi Pilgrim gick genom en skolkorridor täckt av nazistiskt klotter och mådde illa.

– Jag bråkade nog varje dag. Det var alltid någon man fick säga till att hålla käften. Det behövde inte vara jag som kallades för ”n-ordet”, vem som helst i klassen kunde få det slängt efter sig. Även om de inte sa det till mig, så gjorde de det, säger hon.

”Var utan stöd”

Hatet syntes utanför korridoren. Skinnskallar på Helikopterplattan i Gamla stan i Stockholm och hakkors på fasaderna.

– Det var ganska svårt faktiskt. Jag pratade perfekt svenska utan brytning, så jag var okej. Den adopterade killen var också okej. Men alla andra var ”bara ute efter att sno mobiltelefoner”. De som hade de här åsikterna var inte onda människor. Bara missriktade i livet och utan stöd, säger Naomi Pilgrim.

”Blev för mycket”

Men de missriktade stjälpte henne till slut. Naomi Pilgrim hoppade av skolan i nian.

– Jag bytte skola för att det blev för mycket. Det där bidrog till någon slags breaking point. Jag kunde inte sitta stilla, utan stökade runt och krigade för att folk skulle sluta kommentera mitt hår, säger hon.

”Lärarna borde lyssnat”

Det slutade bra. Hon började i en mindre klass, och hittade rätt.

– Jag visste att rasism var ett problem. Det vara bara svårt för folk att förlika sig med det. Det hade varit lättare om lärarna hade lyssnat på mig från början, i stället för att säga ”du är så jävla uppmärksamhetstörstande”, säger Naomi Pilgrim.

– Men jag fick en ny chans och det var fett. Lärare som tog en på allvar och som såg ens kapacitet. Det är svårt att gå till skolan och hela tiden vara tvungen att försvara sin rätt att andas, vilket många tvingas göra av många olika anledningar.

I somras turnérade Naomi Pilgrim med Kent. Nu spelar hon solo, och planerar nästa ep till våren.

Men musik är inte det enda hon vill.

– Jag har fortfarande en förhoppning om att jobba med troubled kids. Bara vara en kompis och säga, fan, det blir bättre. Man vill liksom ligga på dödsbädden och tänka att jag gjorde någonting bra med mitt liv, säger Naomi Pilgrim.

Publicerad: