”Folk skickar nakenbilder”

MUSIK

Moneybrother i exklusiv intervju om nya skivan, skamliga förslag, avhopp och flickvänner

1 av 2 | Foto: OMÖJLIG ATT STOPPA Moneybrother håller på att skriva klart de sista låtarna till nya skivan. Och han vill ut och spela igen. ”När jag står på scen känns det som om jag inte slösar bort nåt. Jag blir unstoppable”, säger han.

Musikläraren sågade byns enda punkare.

Det skulle han inte ha gjort.

Moneybrother höjer handen över tusentals fans och får massan att vråla ”Du hade fel!” i fyra minuter.

Revansch stavas så.

Anders ”Moneybrother” Wendin ler åt minnet.

Nu dinglar en begagnad Gucci-hatt från Tokyo över pekfingret. Han har ägnat sex lediga månader åt resor, lägenhetsköp och svindyra drinkar.

Jo, musikläraren hade fel.

– Vi var ute och söp på Stureplan nästan varje kväll i våras. Förut var det ingen som ville ha mig där. Nu plötsligt får jag komma in överallt, säger han i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Ny rockigare skiva

Men snart är det dags att stämpla in igen.

I sommar skriver han klart de sista låtarna till ett nytt album. Uppföljaren till hyllade ”To die alone” släpps i början av nästa år.

– Den lär inte bli lugnare. Och knappast ledsnare, heller. Skivan blir nog rockigare med mindre blås och stråkar. De som gillade Monster kommer kanske att gilla det här.

Därefter väntar ännu en turné. Hårt jobb och ett helt år ute på vägarna.

Det har sitt pris.

– Det brukar alltid ta slut med mina flickvänner under varje turné. Vad de än säger innan, så brukar de inte tycka att det är så kul. Jag tror inte att det finns så många som vill ha en kille som håller på så här.

Har du flickvän nu?

– Ja.

Är det värt risken då?

– Om det verkligen är rätt så funkar det nog ändå. Men det skulle ju vara ganska själviskt att bli farsa i ett sånt här läge. Om en tjej skulle vilja ha barn med mig nu, skulle jag nog tro att hon inte riktigt tänkt igenom saken.

– Men det är svårt med kompisar också. Det är inte så jävla många som finns kvar när man varit borta ett helt år.

Är du en enstöring?

– Jag har aldrig varit killen som haft ett helt killgäng som jag åkt till Kreta och supit med. Men jag blir ju väldigt tajt med mina musiker. Jag får betala mina kompisar (skratt).

Din enda stora spelning i sommar är på Stockholms jazzfestival. Vad gör Moneybrother där?

– Ja, jag kan inte riktigt förstå det själv faktiskt. Jag är glad och förvånad. Men jag tror att de tycker att Moneybrother har ett visst soulelement och det är jag glad för. All bra musik har soul.

Ska ni jazza till er på nåt vis?

– Eh, vi har väl två killar som skulle kunna dra ett solo om det verkligen, ver krisar.

Du gör några akustiska spelningar också? Hur är det?

– Det är nåt väldigt romantiskt med att åka omkring ensam med en gitarr. Även om det är mycket prestationsångest. Men hade det inte varit för prestationsångest hade jag fortfarande varit kvar i Ludvika.

”Det är inga sexorgier”

Ludvika, ja. Varför var det så viktigt att komma därifrån?

– Man känner när man är på fel ställe. Alla som växer upp i en liten bruksort vet vad jag pratar om. Jag var den enda punkaren och ville göra min egen grej. Jag hade inte så jättemycket polare och de som är starkare vill hela tiden visa det.

Då blev du väl bra på att slåss?

– Nej. Jag blev bra på att springa.

Njuter du av revanschen?

– Ja, det slår mig ibland. Jag är ju bara människa. Tjejerna som aldrig tittat på en förut är plötsligt jävligt intresserade.

Jag antar att du får en hel del skamliga förslag?

– De allra flesta som kommer fram säger bara gulliga saker. De äldre är ofta lite mer på. Ring när du kommer till Bollnäs! Så??

??om du skulle vilja, så??

– ??så skulle jag få älska väldigt ofta, ja. Sjukt nog händer det att folk skickar nakenbilder till mig. Vad fan tror dom? Det är faktiskt ett övergrepp att ligga med en 17-årig tjej som verkligen gillar ens musik. Så nej, det är inga sexorgier i turnébussen efteråt, säger han.

Längtar efter scenen

Bara ordet turnébuss kommer på tal blixtrar det till i blicken. Moneybrother vill upp på scen igen.

Spela. Lyfta från scengolvet. Visa hela världen igen och igen att byns enda punkare blivit stor nu.

Riktigt stor.

– Om nästa skiva blir så bra som jag tror att den blir kommer jag att turnera tills jag stupar. När jag står på scen känns det som om jag inte slösar bort nåt. Jag blir unstoppable. Det är nåt magiskt som sker.

Moneybrother om...

Björn Solfors