Afghanskt burkaband gör succé i Tyskland

MUSIK

Tre burkaklädda afghanskor gör succé på hitlistorna i Tyskland.

Deras singel "Burka Blue" är årets sommarplåga och låten går varm på tyska nattklubbar.

Foto: Ur gruppens video
En av tjejerna i Burka Band.

Burka Band är Afghanistans första popexport. Bandet består av tre tjejer klädda i heltäckande blåa burkor som till skramlande rockmusik sjunger om traditioner och konventioner i sitt hemland Afghanistan.

"My mother wears blue jeans now, and I am so surprised The things are changing faster, I don't know if it's right" lyder en av textstroferna.

Låten har spelats in med hjälp av tyska musiker som var nere i Kabul under hösten 2002 för att hålla en workshop med lokala musiker, skriver Der Spiegel.

Komplicerad inspelning

Vid inspelningen av låten och tillhörande video stötte bandet och de tyska musikerna på vissa problem.

Trots att Afghanistan börjar lätta på sitt kvinnoförtryck efter att talibanregimen fallit är det fortfarande inte helt lätt för manliga musiker att stänga in sig i ett rum tillsammans med tre unga afghanska kvinnor utan att omgivningen börja undra vad som pågår.

För att alla skulle hålla sig lugna berättar Franc Fenstermacher, som deltog i inspelningen, att de var tvungna att öppna dörren var femte minut och släppa in den ansamling av unga män som stod utanför dörren för att låta dem se att allt gick rätt till.

Åsa Asplid