Little Jinder: ”Som att jämföra Danny med Thorsten Flinck”

avBenjamin Andrée

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON/AFTONBLADET
Little Jinder.

Little Jinder om samarbetet med First Aid Kit, att hela tiden jämföras med Leila K och att vara trött på folks fördomar.

– Jag kan uppleva att folk tycker att jag har en pundarstämpel, säger Little Jinder till Nöjesbladet.

Albumaktuella Josefine ”Little” Jinder, 30, har gått från att producera sin musik själv i sovrummet till att ha en stor skivbolagsbudget och få möjligheten att jobba med exakt alla hon vill jobba med.

Rena drömmen. Men vägen dit har varit lång. Skitlång, om man får tro henne själv.

Och den har bland annat gått via tv-succén ”Så mycket bättre”.

– Det är ju inte så att fler folk kommer på mina konserter bara för att jag var med i programmet. Men visst, jag är väl ett mer känt namn för allmänheten och folk känner igen mig på ett annat sätt på tunnelbanan, säger hon.

Nya plattan “Hejdå” är sista delen i en trilogi som representerar en särskild era i sångerskans liv. Hon menar på att under åren mellan tjugo och trettio så har hon verkligen levt livet. Men att hon nu börjar växa upp.

– Jag är inte så “Little” längre, och jag har uppnått det jag vill och kan med en här musiken. Inte att jag kommer sluta skriva om kärlek, men jag vill ändå utforska en annan tematik, säger hon.

Jobbar med First Aid Kit

På ”Hejdå” samarbetar Little Jinder bland annat med systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit.

Det hela började med att systrarna Söderberg retade Little Jinder och menade att Jinder bara var rolig medan de själva både var duktiga och hade talang. Allt på skoj förstås.

– De hade stört sig på fördomarna om dem och att folk tror att de är tråkiga. Vi hade en utekväll som bevisade motsatsen. De är skitroliga. De har en väldigt polerad yta och kan lätt framstå som kristna duktiga flickor. Men vi klickade, vilket jag tyckte var lite oväntat. Och där bestämde vi oss för att samarbeta.

Jämförs med Leila K

Little Jinder vet hur det är att brottas mot fördomar och folks felaktiga bild.

– Jag tycker att den offentliga bilden av mig är väldigt snäv och inte särskilt komplex. Folk tror att jag är farlig, kaxig och hård. Jag är så jävla trött på att bli bemött så.

Lite som Leila K?

– Jag blir hela tiden jämförd med henne. Det är ju fan som att jämföra Danny Saucedo med Thorsten Flinck. Det skulle ingen göra, men mig är det lätt att jämföra med Leila K, säger hon och fortsätter:

– Jag kan uppleva att folk tycker att jag har en pundarstämpel. Jag skulle lätt kunna nämna minst tio andra svenska kvinnliga artister som både dricker och knarkar. Jag tycker att man kan fördela alla de här fördomarna på flera andra kvinnliga artister.

Nya albumet ”Hejdå” släpptes den 5 oktober och turnépremiären sker på Nöjesfabriken i Karlstad den 9 november.

ARTIKELN HANDLAR OM