”Han är bästa gitarristen!”

avJohan Edling

MUSIK

Gitarrist-omröstning engagerar läsarna

Foto: Foto: WARNER BROS., AP, PETER WIXTRÖM
RIFFKUNGAR Eric Clapton, Jeff Beck, Kirk Hammett, Jimmy Page och Steve Vai är några av läsarnas favoriter.

”Ett skämt”.

”Är mycket glad”.

”Pinsamt.”

Åsikterna är lika många som riffen när det gäller vem som är världens bästa gitarrist.

Foto: Foto: AP
John Frusciante är bäst enligt britterna.

Nöjesbladets artikel om att Red Hot Chili Peppers John Frusciante röstats fram som världens bästa gitarrist engagerar läsarna.

Vid lunchtid i dag hade artikeln runt 160 kommentarer.

Joacim Persson

– Läsarna, förlåt våra manliga läsare, älskar att justera den här listan som ju egentligen är omöjlig att göra. I detta nu har drygt 160 personer men bara knappt tio tjejer tyckt till. Och det klart, gitarrister har alltid engagerat. Vi älskar dom. Jag älskar dom. Det finns något överjordiskt coolt med att koppla in en gitarr i en överstyrd Marshall-vägg, om man nu ska spinna på den klyschigaste bilden, säger Nöjesbladets musikredaktör Joacim Persson.

Känsla eller skicklighet?

Många läsare diskuterar om Frusciante har en rättmätig plats på strängbändartronen. Andra vad som egentligen krävs för att koras gitarrkung – känsla, skicklighet eller både och.

Andra ger sina egna exempel på gitarrister som borde varit givna vinnare: Angus Young, Jeff Beck, Eric Clapton, Kirk Hammett – listan kan göras hur lång som helst.

– Med Frusciante i topp är jag inte direkt förvånad över kommentarstormen. Såna här gitarrkamper slutar alltid med en strid om känsla och hjärta kontra teknik och hastighetsrekord. Och där finns det så klart lika många rätta svar som bröderna Young kan variera sina tre ackord. Sen att en del läsare vill att döda personer ska toppa listan över de senaste 30 årens bästa gitarrister ... Uppfriskande, säger Joacim Persson.