Silvana Imam efter krashen: ”Jag har utvecklats”

1 av 5 | Foto: Silvana Imam
MUSIK

Hon jobbade varje dag i två år.

Sedan kraschade hyllade Silvana Imam.

– Det gick för fort, jag kände att folk ville alltid ha någonting av mig hela tiden, säger hon.

– Jag äter flingor med champagne varje morgon, min säng är fylld av rosblad. Min soffa är fylld med de nya tvåhundrakronorsedlarna. Jag badar i guld i ett guldbadkar. Vad var frågan nu igen?, säger hon.

Musikförläggarnas pris Årets textförfattare, Guldmicken på P3 guld, Årets artist på Grammisgalan, Årets homo på QX-galan. Om Silvana Imam faktiskt drack champagne till frukost, vore ingen förvånad.

Kraschade av tempot

Hon har tidigare beskrivits som arg och kompromisslös, men artisten framför mig utstrålar något helt annat. Nästan nervöst pillar hon på bandet som håller upp hennes byxor. Under intervjun går den sönder, hon svär.

– Jag älskar att göra det jag gör och jag är så glad att det har nått ut. Jag har börjat ta det lugnt, jag vilar. Söndagar är lediga. Så har jag aldrig haft det under mina två år som jag jobbat, jag har alltid jobbat varje dag.

Tempot som Silvana beskriver fick henne tillslut att krasha. Det var sommaren 2015 när hon kände att hon tappade greppet.

– Det blev för mycket av allting. Det gick för fort, jag kände att folk alltid ville ha någonting av mig hela tiden. Det var aldrig tillräckligt att bara vara jag.

– Jag kan ta in mer av allt som händer nu, än vad jag kunde för ett år sedan. Jag kan ta in mer av vad som händer och känna den lyckan och den glädjen. Förut var jag mer såhär: okej, nu då? On to the next one, alright. Okej, vi har släppt den här låten, vilken blir den nästa? Det var så hela tiden.

Mamma med på skivan

Den nya skivan vittnar dock om att lugnt är det sista Silvana har tagit det. Albumet med 14 spår, är gjord på endast fem månader. Första spåret ”Hon va”, skrev hon dock för ett år sedan och den fick sätta grunden för resten av skivan.

– En skiva ska bygga på en historia, eller min historia. Det är min mamma i introspåret. Hon reciterar delar ur ”Hon va” på litauiska. Det var väldigt viktigt att det skulle bli en del av skivan, både litauiska och arabiska, för att jag vill berätta om det nu. Jag har aldrig skrivit personliga låtar egentligen, men nu jävlar.

”Ska spegla mitt liv”

Förutom tempot fanns ytterligare en annan anledning till att hon gick in i väggen. Silvana upplevde att omvärlden såg henne som onyanserad, alltså att Silvana bara innebar en sak, den politiska megafonen. Nu har hon utvecklats, vilket speglas tydligt i den nya plattan.

– Folk såg bara en sida av mig, det finns mer som jag vill visa. Jag är redo för det här, då vill jag att det ska spegla mitt liv. Som Emma Goldman sa, if i can't dance, it's not my revolution.

ARTIKELN HANDLAR OM