Nyanlända elever gör egen version av Håkan Hellströms låt

Av: Louise Åström

Publicerad:

Vill sända ut ett budskap

Nyanlända elever har gjort en egen version av Håkan Hellströms låt ”Bara dårar rusar in”.

Youtubeklippet har setts över 2300 gånger och skolan är stolta över projektet.
– Det är en tolkning av det eleverna själva har känt när de lyssnat på låten, säger Carl Biörsmark, integrationsmentor på Kungsgårdsgymnasiet.

På Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping går nyanlända elever. Som en del i projektet ”Det alternativa klassrummet" gör de en egen version av Håkan Hellströms låt "Bara dårar rusar in".
– Alla är mellan 16-19 år och när de kommer till Sverige är kanske inte det enklaste att sätta sig i en skolbänk och läsa "ABC, 123". Vi försöker genom det här projektet att skapa förutsättningar efter individens och elevens egna intressen, säger Carl Biörsmark, integrationsmentor på skolan som leder projektet.

Har lagt till egen text

I ett youtubeklipp som laddades upp under fredagen sjunger och spelar eleverna sin version av låten med en tillhörande musikvideo.
– Vi ville få ut ett budskap och det lyckades vi framför allt med tack vare Håkans text som vi kände träffar de nyanlända i Sverige så bra. Vi ville använda den och lyfta den till en annan nivå. Det är en tolkning av det eleverna själva har känt när de lyssnat på låten.

I slutet av videon bjuder eleven Magloire på en rap som mixas ihop med Hellströms låt.
– Han kommer från Kongo-Kinshasa och rappar delvis på franska men även på Kongo-Kinshasas native language som heter Lingala. Texten är otroligt vacker. Den är hans egen som han skrivit tillsammans med sin vän Gaelle och handlar om att vi alla är förenade i musiken. Alla människor i världen älskar musik. Tillsammans med änglar i molnen talar vi med varandra.

Innehåller ett budskap

Flera låtar testades innan valet föll på Håkan Hellströms låt. Bland annat Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå" och "Idas sommarvisa"

– Men på något sätt när vi hamnade på texten Håkans "Bara dårar rusar in" kändes det som att den talade till de här ungdomarna. Det finns ett budskap om att "Du kan inte, du kan inte", men att man kanske kan ändå. Man kanske kan lära sig svenska jättekvickt. Man kanske kan integrera sig i det svenska samhället på tre månader om man vill.

Carl Biörsmark berättar att många är stolta över projektet. Youtubeklippet har i skrivande stund spelats 2319 gånger.
– Vi räknade ut i morse att det har visats var tredje minut sedan det lades upp i fredags. Det är väl rätt bra? Vi är många som känner en vördnad, stolthet och glädje över hela projektet, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN