”Meat Loaf” Michael Lee Aday

Meat Loaf om albumet: ”Det bästa jag gjort”

Av: 

Erik Åberg

MUSIK

Rockstjärnan Meat Loaf är tillbaka.

Inför sitt nya album har han slagit ihop sig med vapendragaren Jim Steinman.

– Detta är det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger han till Nöjesbladet.

Albumet ”Braver than we are” inleds med blues från den amerikanska södern och fortsätter in i genren kabaré. Meat Loaf förklarar hur han sjunger verserna exakt som de gjorde i 30-talets Tyskland och hur hans röst är perfekt.

Rockstjärnan Meat Loaf, egentligen Marvin Lee Aday, 68, har haft en lång och framgångsrik karriär. Förutom på scen har han synts i en rad olika filmer som ”The Rocky horror picture show” och ”Fight club”. Hans andra album ”Bat out of hell” är en av tidernas mest sålda skivor - men inte den bästa.

När Nöjesbladet pratar med honom i telefon berättar artisten att hans nya platta ”Braver than we are” är det bästa han någonsin gjort.

– Folk kommer argumentera om det men jag tycker det är äkta konst. Om jag ska vara ärlig har jag starkare relation till detta album än något annat. Jag har lyssnat mer på denna skiva än alla andra tillsammans, säger han.

Spelade 19-åring

För fjärde gången har Meat Loaf slagit sig ihop med låtskrivaren Jim Steinman för att skapa musik han tror kommer sätta folk i trans.

– Jag skämtar inte. Jag satte på det härom dagen, stängde ögonen och kom till en annan värld. Jag var så långt borta, säger han.

I alla låtarna har han intagit rollen som en 19-åring, samma ålder som Jim Steinman var när han skrev ett av spåren.

– Jag gillar att alltid ha ett tema. Och när jag visste att han skrev en av låtarna vid den åldern bestämde jag mig för att spela 19. Att skriva sådana texter då är spektakulärt, säger Meat Loaf.

Kollapsade på scen

Innan intervjun skickas det ut ämnen på vad han inte vill prata om. Hälsan är ett.

I juni kollapsade Meat Loaf på scen under en konsert i Edmonton i Kanada. Samma vecka ställde han in två spelningar på grund av sjukdom och förra året började artistens hals blöda under en spelning.

Till tidningen Rolling Stone förklarar han kollapsen i Edmonton, som inträffade under superhiten ”I'd do anything for love (But I won't do that)”.

– Jag var sjuk och när man blir äldre blir man uttorkad. När jag tog den höga tonen i låten blev jag väldigt yr, säger han till tidningen.

Ett annat ämne han inte vill prata om är politik. 2012 deltog Meat Loaf i republikanernas dåvarande presidentkandidat Mitt Romneys kampanj. Vad han tycker om årets kandidat, Donald Trump, vill han inte svara på.

Gillar Sverige

Innan Meat Loaf beskriver det kommande albumet kärleksförklarar han Sverige. Men är inget fan av den musikutveckling bland annat Spotify bidragit till. Ännu värre tycker han om illegal nedladdning.

– Det är som att gå till Louvren i Paris och plocka ned Mona Lisa och gå ut med henne. När vakterna stoppar en säger man bara ”Det är ju bara en konstnärs verk”, säger han.

Än finns ingen klar turnéplan men rockstjärnan har lagt in ett önskemål om att få spela i Sverige.

Efter intervjun med Nöjesbladet är det en journalist från Norge på telefonlinjen.

– Jag älskar Oslo. Det är en av mina favoritstäder. Jag har tre favoriter i Europa. En är Dublin, en är Köpenhamn och en är Oslo, säger Meat Loaf till den norska journalisten innan han förklarar att Jim Steinman var 19 år när han skrev en av låtarna.

”Braver than we are” släpps den 16 september.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blev Avicii Sveriges största världsstjärna

ÄMNEN I ARTIKELN

”Meat Loaf” Michael Lee Aday

Rock