Eminem och Dr. Dre tog hem Grammy- nomineringarna

MUSIK

Årets Grammy- nomineringar var mer omväxlande än vanligt.

Soulsångerskan Macy Gray slåss bland annat med veteranerna U2 och pojkbandet ’N Sync om att få priset för årets skiva.

Men det var Eminem och Dr. Dre som tog hem de flesta nomineringarna.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Nej då, inte ens fyra Grammy-nomineringar gör en äkta ”gangsta”-rappare glad.

"Gangsta”-rapparna Dr. Dre och Eminem var två av artisterna som nominerades till musikindustrins Oscars, Grammy-priserna, i Los Angeles i dag.

Eminem fick fyra nomineringar, bland annat i den kanske tyngsta kategorin för årets album, med sin ”Marshall Mathers LP”. Det sägs att Dr. Dre upptäckte Eminem efter att ha hittat dennes demotape på ett garagegolv. Hur som helst fick Eminem kontrakt och Dr. Dre har också producerat de senaste skivorna. Dr. Dre nominerades till inte mindre än fem Grammy-priser.

De senaste två åren har Grammy-nomineringarna dominerats stort av en enda artist - först Carlos Santana och i fjol Lauryn Hill. Men i år är det snarare spridningen av nomineringarna, både artistmässigt och genremässigt, som var iögonfallande.

I kategorin årets nykomling kämpar till exempel Sisqo mot bland annat countryartisten Shelby Lynne, Papa Roach och soulsångerskan Jill Scott.

Förutom Eminems senaste nominerades Becks ”Midnite Vultures”, Radioheads ”Kid A”, Paul Simons ”You’re The One” och Steely Dans ”Two Against Nature” i kategorin årets bästa album.

Den 43:e Grammy-utdelningen i ordningen äger rum den 21 februari i Los Angeles.

Mårten Barck

ARTIKELN HANDLAR OM