Madonna ska chocka världen igen

I kväll startar hennes världsturné i Barcelona

MUSIK

BARCELONA

Madonna är tillbaka.

I kväll inleder hon sin första världsturné på åtta år i ett hett Barcelona.

Och The Material Girl tänker chocka världen igen.

Foto: AP

Madonna gör sin stora scencomeback i samma hall som Bruce Springsteen återförenades med E Street Band i april för två år sedan – mäktiga Palau Sant Jordi.

Till skillnad från El Bosso, som Springsteen kallades i lokalpressen den gången, kommer fru Ciccone emellertid inte att smeka sin publik medhårs med något slags gosig nostalgishow.

I den låtlista som fastställts under intensiva repetitioner i Los Angeles återfinns bara ett fåtal gamla klassiker – ”Open your heart”, ”La isla bonita” och ”Holiday”.

Mest nya låtar

I övrigt handlar det nästan uteslutande om material från de senaste två albumen, ”Ray of light” och ”Music”.

Madonna vill, får man anta, markera att hon är en artist som verkar i presens. Hon är nu. Inte, som de andra stora elefanterna, då.

En annan väsentlig skillnad mot Springsteen-showen är den visuella inramningen.

El Bosso hade knappt någon sådan.

Det kommer Madonna att ha, om man så säger.

– Föreställningen är inspirerad av kampsport, flamenco, country and western, punk, rock ’n’ roll och cirkus och kommer att bli något av det mest spektakulära som setts, har sångerskan berättat.

Elektrisk tjur

Designers som Jean-Paul Gaultier är såklart inblandade och i det massiva berget av rekvisita märks bland annat en elektrisk tjur, en geisha-inspirerad flyganordning och en Gibson Les Paul-gitarr Madonna övat dagligen på i åtta månader.

Vid halv tio i kväll får vi som åkt till det heta, Madonna-febriga Barcelona för att se ”Drowned world”-premiären veta om hon lärt sig något.

Och i morgon kan ni läsa om det i Aftonbladet.

Per Bjurman