Miles Davis firas med nya samlingar

MUSIK

Okej, Sverige.

Fram med tårtor och trumpeter.

Miles Davis fyller 75!

Trumpetaren, bandledaren och kompositören Miles Davis föddes den 26 maj 1926 i Alton, Illinois. För tio år sen, 1991, dog han så nu är det straffsparksläge för skivbolag med gamla Miles-inspelningar.

Jag vet inte hur många Miles-samlingar det finns där ute, men det är många.

Och i sommar kommer några till.

Men vad får vi egentligen?

Jo, i stort sett samma låtar, samma inspelningar, samma album. Bara temat, omslagen, samplingsfrekvenserna och texthäftena ändras.

Det är okej så länge som skivbolagen faktiskt hittar nya ursäkter att ge ut samlingar – och det måste man säga att de är bra på.

Men vad händer när Miles Davis fantastiska inspelningsskatt sugits ur till den allra sista, blåa, sordiniga, Miles-runda tonen? När alla legendariska samarbeten, decennier, år, månader och timmar är genomgångna?

Får vi ”Miles – hans bästa låtar att skita till” och ”Miles – hans bästa låtar att skita till, volym 2”?

Jag väntar med spänning.

Under tiden lägger jag mig i min blåa soffa, lutar huvudet mot en av de stora, blåa kuddarna och njuter när jag lyssnar på dubbel-cd:n ”Miles Davis -– The legendary years 1955–1965”.

De tio år som representeras här – hans tio första på skivbolaget Columbia -– brukar kallas för Miles absoluta höjdarperiod och jag är inte den som käftar emot.

1955 sattes den otroliga kvintetten med Miles, tenorsaxofonisten John Coltrane, pianisten Red Garland, basisten Paul Chambers och trummisen Philly Joe Jones ihop. 1959 gavs superklassikern ”Kind of blue” ut. Och så vidare.

Inga dåliga år, alltså.

”Miles Davis – The legendary years” är ett helsvenskt hopplock. Texten i cd-häftet är – jättebra – skriven av chefredaktören på Musikindustrin, Claes Olsson och ljudkvalitén är inget att orda om. Omslaget är snyggt och allt är frid och fröjd.

Men – det här är ännu en samling med fantastiska Miles.

Varken mer eller mindre.

Får du inte nog av Miles? Okej, kolla in en av de 22 specialskivorna ur Ken Burns JAZZ-serie. Där hittar du förstås Miles Davis med tio av de mest legendariska spåren.

Men det är ännu en Miles-samling. Varken mer eller mindre.

Ännu mer Miles? Lugn, det blir mer Miles i den här spalten i sommar.

Het spis

Tobias Fröberg

ARTIKELN HANDLAR OM