En tung gitarr har tystnat

Blueslegenden John Lee Hooker död

MUSIK

I torsdags avled blueslegenden John Lee Hooker, 80 år gammal.

Och en hel musikvärld sörjer honom.

- Han var min första idol, säger gitarrartisten Carlos Santana.

Foto: AP
En av de sista konsertbilderna på John Lee Hooker, från 1997.

John Lee Hooker växte upp mitt i den amerikanska bluesens hjärta - Mississippideltat.

Prästsonen från den lilla orten Clarksdale hade 10 syskon och hans musikdrömmar motarbetades från första stund av pappan.

Han ljög om sin ålder för att kunna ta värvning i det militära.

Därför är det lite osäkert hur gammal han egentligen blev - men själv har han alltid sagt att han var född 1920.

Började turnera som 14-åring

Nu blev det i stället Hookers styvfar som lärde pojken att spela gitarr. Redan i mitten av 30-talet - fortfarande utan pappans välsignelse - rymde han hemifrån, och började turnera på lokala syltor.

Snart var han ett namn i blueskretsar i Södern.

Men det var i Detroit han fick sitt stora genombrott - med låten ”Boogie Chillen” 1948. Det skulle ändå dröja många år till innan han slog igenom i hela USA.

På 40-talet gick det fortfarande en osynlig, rasistisk skiljelinje i amerikansk musikkultur. Blues var en angelägenhet nästan bara för svarta.

Inspirerade många

Rasgränsen inom musiken började luckras upp i och med att rocken slog igenom i slutet av 50-talet, och många av de nya artisterna och grupperna hämtade sin inspiration från bluesen. Helt plötsligt blev Hooker, tillsammans med till exempel Muddy Waters, ”upptäckta” på nytt.

Storheter som Rolling Stones, Eric Clapton, Bruce Springsteen, Bonnie Raitt, Carlos Santana och The Doors har nämnt Hooker som en av sina stora inspirationskällor.

Hookers sånger var enkla, råa och ofta med en ännu bittrare touch än de samtida legenderna. Texterna var råa och sexuella och han experimenterade mycket med rytmer - ett klassiskt exempel är hiten ”Crawling king snake”.

Bland annat brukar han kallas ”boogiens fader”.

I mitten av 70-talet drog sig Hooker tillbaka från scenen men gjorde en plötslig comeback 1990 med albumet ”The Healer” (med Santana och Raitt som gästartister) som blev en världssuccé.

Sedan fortsatte han att göra plattor fram till 1998 när hälsan började svika honom efter ett långt, och ofta hårt, liv.

I torsdags dog John Lee Hooker i sitt hem i Los Altos.

Han efterlämnar nio barn och 19 barnbarn. Barnbarnsbarnen är oräkneliga.

John Lee Hookers hits...

...skulle det ta lång, lång tid att samla på en hemsida. Hooker påstås ha givit ut över 100 skivor under sin 60 år långa karriär, många av skivorna under andra namn. Men här är i alla fall några av hans största låtar.

Mattias Källman

ARTIKELN HANDLAR OM