”Folk blir glada av vår musik”

The beach Boys turnerar fortfarande – efter 40 år

MUSIK

Ett av popmusikens mest legendariska namn – The Beach Boys – gör i sommar en kort Sverige-turné, premiär i Borgholm i kväll.

– Jämför oss gärna med en Volvo. Vi håller hög kvalitet och vi bara rullar på, säger Bruce Johnston, 59.

Bandet har funnits i 40 år, men nästan alla deras mest kända låtar – ”California girls”, ”Help me Rhonda”, ”Good vibrations”, ”Heroes and villains”, ”Wouldn’t it be nice”, för att nämna några – är från mitten av 1960-talet, när gruppens musikaliska geni Brian Wilson fullkomligt kokade över av produktivitet.

Okända låtar

– Det är klart vi spelar dem, men vi lyfter också fram en del okända, och minst lika bra, låtar under konserterna, säger Johnston på telefon från USA.

Bandet är regelbundet på turné ungefär halva året.

Hur orkar ni? Vad håller er samman?

– Det är fortfarande roligt. Vi tjänar väldigt mycket pengar. Och det är ju ett familjeföretag, det är därför vi överlevt alla tragiska händelser.

Bröderna Brian, Carl och Dennis Wilson bildade gruppen 1961, med kusinen Mike Love och grannen Al Jardine.

Bruce Johnston blev fast medlem 1965.

Sedan många år är Brian Wilson inte med på konserterna. Han har haft både missbruks- och psykiska problem. Dennis dog i en drunkningsolycka 1983, Carl i cancer för tre år sedan.

– Men det är inte så att Brian sitter hemma och är bitter för att vi åker runt och sjunger hans låtar. Dels ger det honom pengar, det lockar folk att köpa cd-skivorna, dels är det ju ett sätt att hylla hans musik. Nästa år ska han kanske vara med under några spelningar.

Tidlös musik

Bruce Johnston ser inget patetiskt i att åka runt och framföra låtar med så många år på nacken.

– Bra musik är tidlös. Folk blir ju fortfarande glada över vår musik. Och en låt som ”California girls” kunde ju lika gärna handla om alla vackra svenska flickor.

Sverige har en speciell plats i hans hjärta.

– Ett vackert land. Fantastiska bilar, jag har kvar min Volvo som jag köpte ny 1976. Och en gång hade jag en svensk flickvän som hette Cecilia. Det var innan jag gifte mig, är väl bäst att påpeka

?

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM