En svensk hitman

Anders Bagge skriver låtar åt J.Lo, Kylie ...och Hall&Oates

Foto: Tommy Mardell
LÅTSNICKRARENS STUDIO Här i studion snickrar Anders Bagge ihop låtar som hamnar på topplistor över hela världen. Och kanske är det Hall&Oates tur att åter att få hamna i rampljuset, denna gång med en Bagge-melodi.
MUSIK

Soulduon Hall&Oates är på väg tillbaka

Med hjälp av svenska låtskrivaren Anders Bagge.

– Det är verkligen nostalgi, säger han om samarbetet med sina gamla idoler.

Foto: RCA
Hall&Oates Ð som de såg ut 1982.

Det är inte första gången han jobbar med internationella storstjärnor. Jennifer Lopez, Ronan Keating och Kylie Minogue har redan tagit hjälp av hitmakaren Anders Bagge, 33.

”Jag tyckte de var så jävla bra”

Nu är det Anders gamla idoler Daryl Hall och John Oates som vill prova framgångkonceptet.

– Daryl Hall frågade om inte jag kunde göra några låtar till dem. För mig är det nostalgi med Hall&Oates, jag tyckte att de var så jävla bra när de kom. Så vi pratade och jag tyckte att de hade vettiga synpunkter.

Inspelningen har redan börjat

Tillsammans med Per Åström på Murlyn Music har Anders Bagge skrivit fyra låtar till Hall&Oates kommande platta. För två veckor sedan var gruppen i Sverige för att påbörja inspelningarna. I mitten av augusti kommer de hit igen.

– Först visste jag inte vad jag skulle göra, så jag skrev tio låtar i olika genrer innan vi kom fram till vad som passade bäst. Det blev en klassisk ballad med flygel och stor orkester, lite Elton John-stuk. Resten av låtarna är en blandning mellan pop och r’n’b.

– De är hur trevliga som helst och dessutom väldigt ödmjuka. Man kan inte tro att de har sålt mellan 40 och 50 miljoner plattor, säger Anders Bagge.

Hall & Oates gamla manager och gode vän, skivbolagskungen Tommy Mottola på Sony hyllar Anders Bagge som ”en av de hetaste svenska producenterna” i senaste numret av Billboard magazine.

– Vi funkar bra tillsammans. Han ringer mig säkert fyra gånger i veckan, säger Anders Bagge om skivbolagsbossen.

Just nu skriver Anders Bagge låtar till Celine Dions nya skiva. Han har dessutom blivit tillfrågad om att jobba med Ricky Martin och Whitney Houston.

Drömmen: att skriva åt Iglesias

Samtidigt drömmer han om en hyfsat känd spansk sångare.

– Jag skulle inte tacka nej till att arbeta med Julio Iglesias. Han är skön. Vi har redan pratat med varandra om det.

Anna Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM