Sluta förnedra er, Beach Boys

MUSIK
Foto: Maths Bogren
STRUTTANDE GUBBAR Beach Boys goda rykte riskerar att köras i botten om den här parodin får fortsätta. Och det gör den på följande platser: Göteborg i kväll, Stockholm 28/7, Malmö 29/7, Leksand 31/7.

Beach Boys

Plats: Slottsruinen, Borgholm. Publik: Några tusen. Längd: De slutar aldrig. Bäst: ”God only knows” gör de väl med nåt slags värdighet. Sämst: Att det över huvud taget existerar. Fråga: Hur kan ni gå på det här?

BORGHOLM. ”Wouldn’t it be nice if we were older”, frågas det i en av alla misshandlade klassiker.

Jo.

Om gubbstruttarna Mike Love och Brian Johnston vore ännu äldre skulle de förmodligen inte orka förnedra sig själva, sin publik och det oerhörda arvet efter Brian Wilson mer.

Nej, jag hatar inte Beach Boys.

Det är precis tvärtom.

Jag ä l s k a r Beach Boys.

Och just därför gör det så ont att se den här spekulativa fuskversionen.

Det är inte bara det att obehaglige Mike Love är den enda kvarvarande originalmedlemmen. Vare sig han eller Bruce Johnston – den andre ”riktige” strandpojken; han kom ju med redan 1965 – medverkar i någon högre utsträckning.

De presenterar låtarna. Sen står de, som två utställningsföremål på ett museum, och klappar takten, slår på nån tamburin och fyller i vissa refränger.

I övrigt är det de inhyrda brittiska musikerna som står för musiken – och de lyckas effektivt förvandla historiens mest raffinerade och mångbottnade popmusik till platt, meningslös, tantig Allsång-på-Skansen-nostalgi.

Jag lovar, inte ens det vedervärdiga coverband som i skrivande stund står utanför mitt hotellfönster och harvar sig igenom Ugglas ”Nitar & läder” (tack för den rumsplaceringen, Strand) hade kunnat göra en mer motbjudande version av gudomliga ”GoodVibrations”.

Den låter som en Lasse Holm-låt.

Så förödmjukande – särskilt för Brian Wilson, som får sitta hemma i Kalifornien och se sitt geniala livsverk förvandlas till... det här.

Man ska nog inte göra sig några illusioner om Mike Love – en stockkonservativ skit redan i tidigt sextiotal – men förhoppningsvis har han snart fuskat till sig en så enorm pensionsförsäkring att han kan sluta våldföra sig på Beach Boys rykte.

Per Bjurman