Iron Maiden ger konserter för att hjälpa sjuk trummis

Först fick han sparken - nu samlar de in pengar till ms-sjuke Clive Burr

MUSIK

För många år sedan sparkade Iron Maiden sin trummis, Clive Burr.

Nu har denne drabbats av den obotliga hjärnsjukdomen ms.

- Vi är chockade, säger Bruce Dickinson som tillsammans med bandet nu gör en rad välgörenhetsinsatser för Clive.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Chockad Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden, berättar för Afonbladet hur det kändes när han fick reda på att Clive Burr var sjuk. Nu vill bandet hjälpa sin gamle trummis (lilla bilden).

Iron Maiden filmade nyss en episod i utmärkta serien "Classic albums", om sin banbrytande heavy metal-platta "The number of the beast".

Bandet fann då att deras trummis på den tiden, Clive Burr, blivit sjuk i ms, multipel skleros, där plack bildas i hjärnan vilket tidvis ger förlamning.

Förlorade kontakten

- Vi förlorade kontakten med Clive för länge sedan, så vi hade ingen aning om att det gått så illa för honom, berättar Maiden-sångaren Bruce Dickinson, och fortsätter:

- Just nu tror jag att Clive är rätt okej, men det är en lurig sjukdom som inte blir bättre, snarare sämre. Han genomgår en experimentell behandling med nya mediciner, och det är där vi kommer in.

Iron Maiden ska samla in ett sexsiffrigt belopp i engelska pund genom sina enda två konserter i år, återutgivning av singelklassikern "Run to the hills", som Burr spelar på, och prylförsäljning.

- Alla pengar går till en fond, The Clive Burr Multiple Sclerosis, där jag blivit vald till förtroendeman för att se till att inget missbrukas, säger Bruce och konstaterar skrattande att det är första gången han anförtrotts något liknande.

Fick kicken från bandet

Inte illa med tanke på att Clive Burr 1983 sparkades ur gruppen.

- Steve Harris, vår basist, stod inte ut med Clive, som annars var en bra trummis. De kunde inte komma överens om i vilket tempo låtarna skulle spelas. Plus att vi krökade som tusan på "Number of the beast"-turnén, och det hjälpte knappast att Clive var värste suputen av oss alla.

Kommer Clive Burr upp på scenen med er under de två Londonkonserterna?

- Vi får se hur han mår och vad han själv vill, svarar Bruce Dickinson.

Jörgen Holmstedt

ARTIKELN HANDLAR OM