Mr Adams kommer på besök

MUSIK

Han heter Bryan Adams.

Han kommer till Stockholm i morgon.

Artisten som gjort mer för den vita t-shirten och de blåa jeansen än självaste Bruce Springsteen.

Foto: AP
KANADAS LEDIN De vita jeansen sitter som gjutna och den vita t-shirten likaså. Och den - just det - vita basen är stämd för att kräma fram hits som "Summer of 69" och "(Everything I do) I do it for you". Bryan Adams spelar upp på Hovet i morgon.

Bryan är grabben hela dagen.

Eller åtminstone grabben i huset bredvid.

Kanadensaren har byggt hela sin karriär på att vara hygglig, trevlig och svärmorsdröm. Och med hjälp av rak, refrängstark och lagom bredbent rock - som gärna välter omkull arenor men knappast gör någon förnär - har han samlat på sig en ansenlig mängd hits genom åren.

Lite vassare än Tomas

"Summer of 69", "Heaven", "Run to you", "(Everything I do) I do it for you", "It"s only love", "Somebody" och mer sentida örhängen som "When you"re gone" har etablerat honom som Kanadas svar på Tomas Ledin. Okej, Bryan är kanske lite vassare ändå - han har ju ändå spelat in en låt med Rod "The mod" Stewart och Sting och de nivåerna har herr Ledin inte riktigt nått upp till.

Men en sak har i alla fall Adams och Ledin gemensamt - de ger publiken vad den vill ha. Spelningarna brukar alltid vara späckade hitkavalkader utan några djärvare grepp eller överraskningar.

Den största förändringen Bryan genomfört på senare år är väl att han bytt ut gitarren mot en bas. Vilket är helt i sin ordning. Den ödmjuke, 42 år unge rockkillen brukar numera vifta bort sina framgångar med ett "jag spelar bara bas i ett band".

"Ingen lysande performer"

För ungefär tre år sedan bevakade Håkan Steen Bryan Adams senaste Sverige-besök på Scandinavium i Göteborg. Håkan var måttligt imponerad.

"Denne kanadensare är nämligen knappast någon självlysande performer och om han nu sparat in på musikerna kunde vi gott fått lite mer show än ett gäng standardiserade ljustricks", skrev han och delade ut två plus.

Bryan Adams spelar på Hovet i morgon, klockan 19.30.

Markus Larsson