Kungen och hans hov

I morgon har Bert Karlsson fyra nya chanser att nå finalen i Globen

1 av 2
STÅR BAKOM VARANNAN LÅT Här är Bert Karlsson med sitt eget dream-team vid delfinalen av schlager-SM i Falun i morgon. Friends, Solo, Kina Jaarnek och Elisabeth Andreasson tävlar alla för skivbolagsbossen från Skara. Med så många bidrag i samma delfinal betyder det att Bert står bakom varannan artist - och självförtroendet är därefter. "Vi ska sopa banan med de andra", säger han.
MUSIK

FALUN

Schlagerkung Bert och hans hov har all anledning att leva på hoppet.

I den avslutande delfinalen står den välkände skivbolagsdirektören bakom vartannat bidrag.

- Vi ska sopa banan med de andra, säger han.

Det är en glad skara sångfåglar som samlats i Faluns berömda hoppbacke. I mitten står chefen själv, Bert Karlsson, som dagen till ära också blivit farfar.

- Ja, det känns jättebra. Vi har tagit hand om deras hundar väldigt mycket så vi ska nog klara det här också, säger han och de andra brister ut i klassikern "När farfar var ung".

Har med nio bidrag

Totalt tävlar Bert Karlsson med nio egna bidrag i årets melodifestival. Två av dem, Javiera och Afro-dite, har redan kvalificerat sig till final och ytterligare två får en ny chans när juryn får säga sitt.

Men det är ändå bara början.

Kina Jaarnek, Solo, Friends och veteranerna Kikki, Bettan & Lotta ingår alla i schlagerkungens hov och imorgon kan de göra statistiken ännu bättre.

- Ja, det här är kanon. Vi ska sopa banan med de andra, säger han och sträcker händerna som en segergest.

En stor favorit

Han har onekligen ett bra utgångsläge. Kikki Danielssons, Lotta Engbergs och Elisabeth Andreassons "Vem é dé du vill ha" ses som en stor förhandsfavorit.

Kanske tack vare just Bert Karlsson.

- Jag är verkligen delaktig i låten. Versen var en katastrof från början och passade inte alls till refrängen. De fick sjunga om den och testa olika varianter innan jag godkände låten, säger han.

Även Friends och låten "The one that you need" nämns som en klar vinstkandidat. Men skivbolagsdirektören vill inte peka ut några personliga favoriter bland sina bidrag.

Han kan vara hård, Bert Karlsson.

Men också rättvis.

Björn Solfors