...men nu riktar han kritik mot uttagningen till tävlingen

MUSIK

Bert Karlsson kritiserar SVT:s artistuttagningar till de fyra delfinalerna.

Standarden på startfälten har varit alltför ojämn.

- De vill bara att det ska bli bra tv, säger han.

SVT:s maratonvariant av Melodifestivalen har underlättat för uttagningsjuryn, som i år kunnat välja ut hela 32 bidrag. Men samtidigt har de för första gången tvingats sätta samman fyra olika startfält.

Nu kritiseras SVT för den ojämna spridningen av artisterna - och att det blivit olika svårt att vinna beroende på vilket startfält man hamnar i.

- Det är ett mycket starkt startfält den här gången, om man exempelvis jämför med förra veckan. Det är väldigt synd att det blivit så stora skillnader. För tävlingens skull borde de först ha rankat låtarna och spridit ut dem efter det, säger han.

Han menar att premiären i Växjö och morgondagens avslutning i Falun är uppenbart starkare än de två andra delfinalerna.

"Medvetet från SVT:s sida"

- Det är säkert medvetet från SVT:s sida, att göra en stark början och ett starkt slut. De vill bara att det ska bli bra tv. Men jag hoppas att de lär sig av misstaget till nästa år, säger han.

Enligt SVT har man försökt göra ett så rättvist och jämnt upplägg som möjligt.

- Vi har tagit hänsyn till en mängd saker. Vi har försökt få en variation och inte ha alla grupper, eller alla ballader, vid samma tillfälle. Dessutom har vi haft en intern ranking för att sprida ut de bästa låtarna, säger Svante Stockselius på SVT.

Tycker du att det blivit en rättvis fördelning?

- Vi kan inte bedöma om vad som är bättre eller sämre. Däremot har det varit ovisst varje gång vem som ska vinna.